Pages

srijeda, 11. lipnja 2014.

Poklon - Kako pokloniti po bontonu

    Kada odabirete poklon, važno je i na koji način ćete ga uručiti

Kada odabirete poklon, važno je i na koji način ćete ga uručiti, ali i kako ga primate. Poklon se odbija samo u specifičnim situacijama i vraćaju se uglavnom poslovni pokloni, i to samo ukoliko politika firme to ne dozvoljava.

Evo nekoliko kratkih korisnih savjeta kad i šta pokloniti nekome:

- Poklon mora da bude primjeren osobi, prilici i situaciji

- Vodite računa da pravite razliku između poslovnog i privatnog poklona, jer suviše ličan poslovni poklon vas može dovesti u neprijatnu situaciju.

- Poklone nikada ne šaljite poštom ili preko posrednika,već ga uručute lično.

- Veoma je važno da sve bude lijepo i sa ukusom upakovano.

- Ako ste u prilici, poklon odmah otvorite

- Ako iz bilo kog razloga poklon ne želite da primite onda ga, onako kako je i stigao, bez otpakivanja, odmah vratite. Uljudno objašnjenje se podrazumjeva.

- Previše skupi pokloni na početku poznanstva, bilo da je u pitanju prijateljstvo ili emotivna veza, nisu preporučljivi, jer šalju nejasnu poruku.

- Nikada nemojte previše burno da reagujete na poklone, bilo da vam se dopadaju ili ne. Umjerena reakcija u oba slučaja je mnogo bolje rješenje.

- Prije nego što kupite poklon za drage ljude, pažljivo slušajte kada vam govore o nečemu što im se dopada. Tako ćete, ´između redova´, pročitati šta bi ih obradovalo.

Najčešće se poklanja buket cvijeća, piće i knjiga.


Ako kupite cvijeće za poklon, obavezno skinite celofan. Još jedan koristan savet: uvijek kupite neparan broj cvijeća ( 1, 3, 5 itd...). Mnogi ne znaju, ali cvijeće u parnom broju se nosi na sahranu. Ako ne znamo ovaj sitan detalj, starije osobe možemo povrijediti, bez ikakve namjere.

Ako kupujete piće za poklon, treba da znate ukus osobe kome se poklanja.
 Kvalitetno vino i žestoka pića su dobar izbor ako ste pozvani na ručak ili večeru kod prijatelja ili rodbine. Ako dobijete piće za poklon, pitajte ostale da li žele da ga otvorite. Uglavnom, piće koje se dobija na poklon odmah se otvara (naravno, ako dobijete piće od poslovnog partnera na radnom mjestu sutuacija se mijenja).

Knjiga se daruje osobama sa kojima smo u posebnoj vezi. Dobro izabrana knjiga vrijedi više nego razne sitnice na koje se zaboravlja za nedelju dana. U knjigu obavezno upišite od koga se dobija i za koju priliku. Ako primalac voli knjige, znat će cjeniti i poklon, a isto tako i osobu koja ga je poklonila.

Šta kupiti djetetu za poklon?


Ako ste već razmišljali da kupite djeci poklon, sigurno znate da je kupovina poklona za mališane težak zadatak. Da bi vam olakšali izbor, pripremili smo vam nekoliko ideja:

Kao prvo, ako ste u mogućnosti, uvijek pitajte roditelje šta oni misle o poklonu koje vi namjeravate da kupite. Možda postoji neka prepreka, možda je dijete već dobilo nešto slično ili možda roditelji ne bih dozvoljavali da se dijete igra sa nekim igračkama ili da se obuče tako kako ste vi zamislili.
Roditelji često imaju neke favorite ( tipove igara, odjeće i obuće ) za svoje dijete, i ako se dobije nešto što im nije simpatično, oni to jednostavno stave na stranu i ne koriste ih. Zato, da vi ne „bacili“ pare na nešto što neće da se koristi, pitajte prvo. Savjetujemo vam, da prije kupovine pogledajte šta najviše voli dijete. Ako ste u mogućnosti da ga pitate, pitajte slobodno. Naravno, najbolje je da to uradite na indirektan način, da dijete ne bi posumnjalo u vašu namjeru. Djeca su iskrena, sigurno će vam reći ono što najviše žele.

I za kraj, još jedan važan savjet: poklon koji ste dobili nikada nemojte pokloniti nekome drugom.


Nema komentara:

Objavi komentar