Pages

nedjelja, 17. kolovoza 2014.

Ova tri kozmetička proizvoda ne biste trebali koristiti

   Dugoročno korištenje određenih proizvoda moglo bi imati prilično loše djelovanje na zdravlje

Kada se radi o ljepoti i zdravlju te korištenju kozmetičkih proizvoda, valja biti oprezan. Naime, određeni proizvodi mogu i te kako dugoročno naštetiti zdravlju, tako da je određenu kozmetiku najbolje izbjegavati u širokom luku.

Antibakterijski sapun i gel za tuširanje
Tekući sapun za ruke i gelovi za tuširanje koji slove kao antibakterijski vrlo često sadrže sastojak koji se zove triklosan koji se povezuje s otpornošću na antibiotike te pojavu hormonskih poremećaja. Isti sastojak također je prisutan u nekim zubnim pastama i proizvodima za oralnu higijenu. Antibakterijski proizvodi koji sadrže triklosan ubijaju korisne bakterije, a istraživanja do sada nisu uspjela pronaći zdravstvenu korist od antibakterijskih proizvoda. Prema riječima znanstvenika, čak je i poželjna manja doza 'prljavštine', jer je to dobro za imunološki sustav. FDA je pak upozorila proizvođače kako će u narednim godinama morati dokazati da su proizvodi koji sadrže triklosan učinkovitiji od običnih sapuna u sprečavanju bolesti i smanjenju širenja zaraze ili će morati promijeniti formulu.

Antibakterijski klasični sapun također može sadržavati sličnu kemikaliju koji se naziva triklorkarban koju također treba izbjegavati. Umjesto toga, bolje je koristiti sapune i gelove s prirodnim antimikrobima, a kada niste u prilici oprati ruke, najbolje je koristiti dezinfekciju na bazi alkohola, na primjer u obliku vlažnih maramica ili tekućine koja se ne ispire.

Pilinzi za tijelo i lice s mikrogranulama
Te sićušne plastične kuglice dodaju se u gelove za tijelo i lice kako bi se lakše skinule mrtve stanice. Nedavna istraživanja pokazala su kako se te mikrogranule uspješno provlače kroz filtere za vodu te završavaju u potocima i jezerima te ih na kraju pojedu ribe. Ovaj sintetički sastojak zabranjen u Illinoisu, a i druge savezne države idu u tom smjeru. Dermatolozi osim toga upozoravaju kako pilinzi s tim mikrogranulama također mogu izgrepsti i iziritirati lice. Stoga je najbolje mrtve stanice kože ukloniti malim ručnikom, a najbolji prirodni sastojci su pilinzi koji sadrže finu morsku sol ili šećer.

Svi proizvodi koji sadrže paraben
Ovaj konzervans može se naći u svim proizvodima, od šampona, sapuna do losiona, a koriste se za sprečavanje rasta bakterija i produljuju rok trajanja proizvodima. No paraben se također apsorbira u naše tijelo, a istraživanja pokazuju kako mogu biti povezani s hormonskim poremećajima i nekim oblicima karcinoma. Parabeni se vežu na estrogenske receptore i predstavljaju potencijalnu opasnost za zdravlje jer su pohranjeni u tjelesne masti.

S obzirom na to da još nije razjašnjeno predstavljaju li parabeni stvarnu opasnost, čemu riskirati? Parabeni se u različitim oblicima nazivaju na ambalaži no uglavnom imaju nastavak paraben, poput metilparabena i propilparabena, tako da je lako izbjegavati proizvode koji ih sadrže. Učinak proizvoda bez konzervansa ili oni s prirodnim konzervansima, poput ekstrakta grejpa, ružmarina ili limunske kiseline trajat će nešto kraće, a također valja obratiti na rok trajanja koji je često dosta kraći.

izvor:tportal.hr

Nema komentara:

Objavi komentar