Zasigurno se nećete razboljeti, dobiti rak ili umrijeti ako jednom pojedete neku vrstu "toksične" hrane, no postoje namirnice koje biste u konačnici svakako trebali zaobilaziti u širokom luku
Nneka Leiba, direktorica istraživačkog centra organizacije Environmental
Working Group (EWG), koja se bavi prikupljanjem informacija i rezultata
studija o toksičnim namirnicama i proizvodima, ističe kako je najveći
neprijatelj našeg zdravlja prerađena hrana sa mnoštvom aditiva.
"Mi još uvijek ne znamo koje su dugoročne posljedice konzumiranja ovih,
da ih tako nazovem, naučnih eksperimenata", kaže Rachel Harvest,
nutricionistica iz New Yorka.
Evo koje su to namirnice koje nikad ne biste trebali jesti:
Sir u listićima
"Ovaj 'sir' zapravo uopšte nije sir. U pitanju je smjesa napravljena od mješavine mliječnih masnoća, proteina sirutke, emulgatora i boja za hranu. Pun je soli i toliko mastan da u jednom listiću imate više masnoća nego u bilo kojem drugom mliječnom proizvodu iste količine", kaže nutricionistica Beth Warren.Hrenovke, kobasice, salame...
Prerađeno meso je puno masnoća, a može sadržati čak i do 400 posto više soli i 50 posto više konzervanasa od običnog crvenog mesa. Osim toga, neke od mesnih prerađevina sadrže nitrate, a nitrati su hemijski aditivi koji se povezuju s različitim vrstama raka. Ipak, i dalje se koriste u prehrambenoj industriji kako bi se pojačala boja, okus i spriječilo brzo kvarenje hrane. Ovi sastojci bi se trebali nalaziti na etiketi na pakovanju hrane, stoga svakako obratite pažnju.Margarin
Budući da je margarin napravljen od biljnih ulja i ima manje zasićenih masnoća od putera, dosta vremena se smatrao zdravom opcijom. Danas, pak, stručnjaci znaju kako je upravo margarin najveći neprijatelj našeg zdravlja, jer je prepun soli i začepljuje arterije zasićenim mastima kojih ima više od putera, čime se povećava rizik od srčanog udara.Gazirana pića
Svi znamo kako su gazirana pića izuzetno nezdrava, a prosječna limenka bilo kojeg gaziranog pića sadrži čak deset supenih kašika šećera. Kad u svoj organizam unesete toliko šećera, vaše tijelo stvara višak inzulina koji pomaže organizmu da apsorbuje šećer iz krvi i iskoristi ga za energiju, što s vremenom povećava rizik od razvijanja dijabetesa ili nekih vrsta raka.Ukoliko vam podatak o količini šećera u gaziranim pićima nije dovoljno zabrinjavajući, onda bi možda ovo moglo biti: količina karamel boje, koja primjerice Coca Coli daje specifičnu boju, za čak 58 posto povećava rizik od raka, rezultat je najnovije američke studije.
Nema komentara:
Objavi komentar