Snažan začin koji liječi
Neizostavan je u kuhanom vinu, aromatičnog okusa, dokazanih ljekovitih svojstava, a prema znanstvenim istraživanjima okitio se i titulom najboljeg prirodnog antioksidansa. Tako bi se najkraće mogao opisati klinčić, jedan od omiljenih začina mediteranske kuhinje, koji je posebno popularan zimi, kada se upotrebljava kao dodatak kuhanom vinu.
Najbolji antioksidativni začin
Istraživanje Sveučilišta Miguel Hernández otkrilo je da je klinčić, najbolji antioksidativni začin zbog visoke razine fenolnih spojeva, ali i drugih iznimno zdravih svojstava. Istraživan je zajedno s ostalim začinima koji se često upotrebljavaju na ovim područjima, a to su origano, timijan, ružmarin i kadulja. Svrha istraživanja bila je dobiti nove informacije koje će pomoći u primjeni tih začina u različitim prehrambenim proizvodima, ponajprije mesnima.
Oksidacija lipida jedan je od glavnih razloga kvarenja hrane, a uzrok je i velikog smanjenja hranjive vrijednosti, kao i gubitka okusa hrane. Takve promjene smanjuju rok uporabe prehrambenih proizvoda. Kako bi se to izbjeglo, prehrambena se industrija u svojim proizvodima koristi sintetičkim antioksidansima za koje se sumnja da su toksični i imaju razne nuspojave. Zbog toga je sve veće zanimanje za uporabu proizvoda na osnovi začina i aromatičnih biljaka s potencijalnom antioksidativnom aktivnošću, kako bi se sintetički antioksidansi zamijenili prirodnima.
Brojna ljekovita svojstva
Iako je klinčić danas najviše poznat kao začin, on ima brojna ljekovita svojstva. Prema svojoj nutritivnoj vrijednosti klinčić je sličan cimetu. Sadrži vlakna, fitosterole, kalcij, željezo, magnezij, fosfor, bakar, vitamine C, E, K i B6, folnu kiselinu. Klinčić sadrži eugenol, kariofilen, koji imaju jaka antimikrobna svojstva i antibakterijska svojstva, pa se upotrebljavaju u borbi s mnogim bakterijama i gljivicama. Klinčić je stimulans, lokalni antiseptik i blagi anestetik.
Ima pozitivne učinke na želučanu sluznicu, djeluje protiv povraćanja i nadutosti te općenito potiče pravilan rad probavnog sustava. Mješavina ulja od sezama i klinčića pomaže kod ublažavanja bolova koji se javljaju kod upale uha. Ljekovito djelovanje klinčića očituje se u tome da poboljšava probavu, pomaže kod infekcija dišnih putova, pomaže u liječenju gljivičnih infekcija, ima svojstva antiseptika i anestetika. Klinčić je ujedno poznati prirodni afrodizijak.
Najbolji antioksidativni začin
Istraživanje Sveučilišta Miguel Hernández otkrilo je da je klinčić, najbolji antioksidativni začin zbog visoke razine fenolnih spojeva, ali i drugih iznimno zdravih svojstava. Istraživan je zajedno s ostalim začinima koji se često upotrebljavaju na ovim područjima, a to su origano, timijan, ružmarin i kadulja. Svrha istraživanja bila je dobiti nove informacije koje će pomoći u primjeni tih začina u različitim prehrambenim proizvodima, ponajprije mesnima.
Oksidacija lipida jedan je od glavnih razloga kvarenja hrane, a uzrok je i velikog smanjenja hranjive vrijednosti, kao i gubitka okusa hrane. Takve promjene smanjuju rok uporabe prehrambenih proizvoda. Kako bi se to izbjeglo, prehrambena se industrija u svojim proizvodima koristi sintetičkim antioksidansima za koje se sumnja da su toksični i imaju razne nuspojave. Zbog toga je sve veće zanimanje za uporabu proizvoda na osnovi začina i aromatičnih biljaka s potencijalnom antioksidativnom aktivnošću, kako bi se sintetički antioksidansi zamijenili prirodnima.
Brojna ljekovita svojstva
Iako je klinčić danas najviše poznat kao začin, on ima brojna ljekovita svojstva. Prema svojoj nutritivnoj vrijednosti klinčić je sličan cimetu. Sadrži vlakna, fitosterole, kalcij, željezo, magnezij, fosfor, bakar, vitamine C, E, K i B6, folnu kiselinu. Klinčić sadrži eugenol, kariofilen, koji imaju jaka antimikrobna svojstva i antibakterijska svojstva, pa se upotrebljavaju u borbi s mnogim bakterijama i gljivicama. Klinčić je stimulans, lokalni antiseptik i blagi anestetik.
Ima pozitivne učinke na želučanu sluznicu, djeluje protiv povraćanja i nadutosti te općenito potiče pravilan rad probavnog sustava. Mješavina ulja od sezama i klinčića pomaže kod ublažavanja bolova koji se javljaju kod upale uha. Ljekovito djelovanje klinčića očituje se u tome da poboljšava probavu, pomaže kod infekcija dišnih putova, pomaže u liječenju gljivičnih infekcija, ima svojstva antiseptika i anestetika. Klinčić je ujedno poznati prirodni afrodizijak.
Klinčićem protiv zubobolje
Ulje klinčića, kada ga umasirate u desni, može olakšati zubobolju. Naime, glavni sastojak ulja klinčića je eugenol koji se upotrebljava u stomatologiji kao analgetik i za sprečavanje infekcija. Na bolno mjesto dovoljno je staviti komadić vate namočen u ulje klinčića i dogodit će se trenutačni osjećaj obamrlosti. Stomatolozi su nekada upotrebljavali ulje klinčića kao oralni anestetik. Ispiranje usta s razrijeđenim uljem ili žvakanjem pupova klinčića ublažava se grlobolja. Dodaje se u i vodice za ispiranje usta. Djeluje protuupalno i antibakterijski.
Ulje klinčića, kada ga umasirate u desni, može olakšati zubobolju. Naime, glavni sastojak ulja klinčića je eugenol koji se upotrebljava u stomatologiji kao analgetik i za sprečavanje infekcija. Na bolno mjesto dovoljno je staviti komadić vate namočen u ulje klinčića i dogodit će se trenutačni osjećaj obamrlosti. Stomatolozi su nekada upotrebljavali ulje klinčića kao oralni anestetik. Ispiranje usta s razrijeđenim uljem ili žvakanjem pupova klinčića ublažava se grlobolja. Dodaje se u i vodice za ispiranje usta. Djeluje protuupalno i antibakterijski.
Ide i uz slatka i uz slana jela
Klinčić je aromatičan začin koji dobro ide uz pirjanu govedinu, janjetinu, svinjetinu, jela sa šunkom i slaninom. Obično se upotrebljava u juhama, umacima, mesnim i slatkim jelima. U kulinarstvu, i to kod pripreme mesa i juha, slaže se s ružmarinom i majčinom dušicom. Kao dodatak prehrani, klinčić se može upotrebljavati cijeli, mljeven ili kao ulje. Možete ga upotrebljavati i u kolačima, keksima, pudingu, ali i u pitama. Klinčić i jabuke (ali i naranče) odlično se slažu, pa je tako neizostavan začin umaka od jabuka, torte i pite od jabuka, te pudinga s jabukama. Klinčić sadrži mnogo aromatičnog ulja, te se upotrebljava za kuhanje kompota, kuhanog vina, punča i ostalih slatkih jela.
Način uporabe
Najkvalitetnija svojstva klinčića nalaze se u u eteričnom ulju. Najbolje se može iskoristiti mljevenjem ili usitnjavanjem neposredno prije pripreme preparata jer inače ishlape njegovi ljekoviti sastojci. Preporuča se zapravo upotrebljavati cijele klinčiće jer oni najduže zadržavaju svoju aromu. Upotrebljavajte ga u čaju i drugim napitcima, svakodnevno, u malim dozama, kako biste povoljno utjecali na probavu i jačanje imuniteta. Popijte dvije šalice čaja od klinčića svaki dan ili uzimajte dvije kapsule klinčića u prahu dva puta dnevno.
Čaj od klinčića napravite na sljedeći način:
2 – 3 klinčića prelijte sa 2,5 dL vrele vode i ostavite poklopljeno 15 minuta da odstoji. Nakon toga, čaj procijedite i popijte. Isprobajte također ukusan i ljekovit čaj od klinčića i cimeta. U pola litre vode stavite 2 štapića cimeta i 6 cijelih klinčića. Kuhajte 15 minuta, a zatim procijedite. Popijte 2 – 3 čaše čaja na dan.
izvor:zena.ba
Nema komentara:
Objavi komentar