Social Icons

Featured Posts

Doručak koji vam pomaže smršati

nedjelja, 1. ožujka 2015.

Doručak koji vam pomaže smršavjeti (i pojesti čak 31 posto manje kalorija za ručak)


Pokušavate doručkovati svaki dan, jer ipak se kaže kako je doručak najvažniji obrok u danu, posebice ako želite smršavjeti. No ako već oko 10 ili 11 ponovo počinjete osjećati glad, možda morate početi razmišljati o tome da pametnije birate taj najvažniji obrok u danu. A odličan odabir je upravo zobena kaša, a to potvrđuje i najnovije istraživanje objavljeno u časopisu Annals of Nutrition & Metabolism.

Istraživanje je podijelilo 36 muškaraca i žena u tri različite grupe: prva je jela zobenu kašu za doručak, druga je jela corn flakes, a treća je preskakala doručak. I prva i druga grupa unosile su 350 kalorija sveukupno. Kroz iduća tri sata sudionici su morali u više navrata bilježiti stanje sitosti, a davali su i uzorke krvi kako bi im se pratila razina šećera i inzulina u krvi. Nakon toga su svi dobili isti ručak koji su trebali konzumirati sve dok se ne bi do sitog najeli.

Kao što su i očekivali, znanstvenici su potvrdili da je grupa ljudi koji su jeli zobenu kašu bila najmanje gladna u toku jutra i podneva, te su pojeli i 31 posto manje kalorija za ručak. Osim toga zobena kaša imala je najpovoljniji učinak i kod osoba s  prekomjernom tjelesnom masom, koji su pokazali čak 50 posto manji unos kalorija tijekom ručka.

Ispitanici koji pak su doručkovali kukuruzne pahuljice imali su već tri sata poslije doručka jednak osjećaj gladi kao i ispitanici koji su samo pili vodu (a i pojeli su jednak broj kalorija kao i osobe koje nisu ništa doručkovale).

Zbog čega je to tako iako su ispitanici pojeli istu kalorijsku vrijednost corn flakesa i zobene kaše? Zbog toga što se zobena kaša dulje zadržala u želucu, dok corn flakes (koji ima visok udio šećera) uzrokuje velik porast glukoze u krvi, ali i njen brzi i nagli pad.

Ovo istraživanje samo je još jedno u nizu onih koji potvrđuju koliko je zobena kaša korisna ako želimo skinuti kilograme, jer onih 31 i 50 posto manje unesenih kalorija svakako će se osjetiti i primijetiti kroz duži period.


Priprema zobene kaše

Sad kad smo sve ovo rekli – vjerojatno razmišljate o tome kako će vam zobene pahuljice jako brzo dosaditi ako ćete ih jesti svaki dan. To ne mora biti tako jer se zobena kaša može pripremiti na jako puno načina, slanih i slatkih.

Osnova je sljedeća:

 *   za slane: 3-4 žlice zobenih pahuljica i 2,5 dl vode, prstohvat soli.

 *   za slatke:  3-4 žlice zobenih pahuljica i 2,5 dl obranog mlijeka, a u obzir dolaze i  kokosovo,     bademovo, lješnjakovo ili sojino mlijeko. Slatku zobenu kašu možete zasladiti Stevijom koja nema kalorija.

U lončić stavite vodu ili mlijeko, zagrijte (ne mora kipjeti) te nakon toga dodajte zobene pahuljice i miješajte nekoliko minuta, dok se ne zgusne i postane kremasto.

Varijacije:

U zobenu kašu možete dodati svakakve zdrave namirnice koje će  pomoći u raznovrsnosti doručka. To može biti svježe ili suho voće, cimet, mak, orašasto voće (bademi, orasi, lješnjaci, pinjoli), raznovrsne sjemenke (bučine sjemenke, lan, sezam), žličica domaćeg pekmeza ili meda... U slanim kombinacijama možete dodati nasjeckano povrće, svježi kravlji sir, jogurt, kuhano ili pečeno jaje, malo nemasne šunke...

No zapamtite – ne pretjerujte s prilozima jer morate paziti na unos kalorija. Kod svježeg povrća i voća ne toliko, ali kod sušenog i orašastog svakako. Neka to bude mala šaka orašastog voća. Sjemenke neka bude jedna žlica, 5 do 10 dag kravljeg sira, 5 dag šunke ili tvrdog sira.

izvor:zena.ba

Nema komentara:

Objavi komentar

 
Pokreće Blogger.

Sample Text

Followers