Tri šalice kave dnevno, uključujući i one bez kofeina, imaju ulogu u zaštititi jetra i sprečavanju potencijalnog razvoja kancerogenih stanica, pokazalo je istraživanje znanstvenika američkog National Cancer Institutea čiji su rezultati objavljeni u stručnome časopisu Hepatology
Američki znanstvenici ustanovili su da konzumiranje više od jedne šalice kave dnevno sprečava povećanje vrijednosti jetrenih enzima, sprečavajući istodobno i mogućnost potencijalnog razvoja kancerogenih stanica.
Istraživanjem provedenim u razdoblju između 1999. i 2010. bile su obuhvaćene 27.793 osobe, među kojima 14 tisuća kavopija, od kojih su dvije tisuće pile beskofeinsku kavu. Mjerene su vrijednosti četiriju jetrenih enzima čija visoka koncentracija u krvi indicira oboljenje jetra - aspartata aminitransferaze (AST), alanina aminotransferaze (ALT), gama glutamil trasaminaze (GGT) i alkalne fosfataze (ALP)
'U kavi je oko tisuću raznih sastojaka. Mogu reći da 'sumnjamo' na neke od njih, no zasad ne možemo s preciznošću kazati koji su', objasnio je voditelj studije Qian Xiao. Upitan trebaju li oni koji ne konzumiraju kavu početi to činiti kako bi si zaštitili jetra, Xiao je odgovorio kako nije u poziciji bilo što preporučiti no da sa sigurnošću može reći kako kava tom organu ne šteti.
izvor:tportal.hr
Nema komentara:
Objavi komentar