Social Icons

Featured Posts

Čuvakuća za njegu lica

utorak, 5. svibnja 2015.




    

ČUVARKUĆA ODLIČNA ZA NJEGU LICA,
dobro je koristiti u liječenju od ožiljaka, bubuljica, akni – zateže i kožu! Ako nemate u kući aloe veru, kada je u pitanju njega kože, možete pokušati i sa čuvarkućom. Njen sok je vrlo djelotvoran u liječenju ožiljaka od akni, bubuljica, zateže kožu.
Možete razviti “plantaže” čuvarkuće ili bar jednu policu sa saksijama punim ove cijenjene biljke. Pored toga što je dobra u liječenju uhobolje, opekotina i ranica, odlična je i za kožu- odlično zateže kožu lica.

Čuvarkuću smatraju jednim od najsigurnijih lijekova, sa upotrebom bez ikakvih posljedica. Možete na lice nanositi i cijele (rasječene uzdužno) listove čuvarkuće. Njen svježe iscijeđeni sok sadrži mnoštvo nutrijenata, ima antiseptičko i protuupalno dejstvo. Kao i aloe vera dobro liječi opekotine, promrzline ili opekotine od sunca. Njen sok možete upotrebljavati i u slučaju ujeda insekata, protiv svraba, crvenila ili otoka. Ovu tečnost nanosite i na grubu kožu ili ispucale pete, ruke ili laktove. Odlično omekšava i hidratizuje kožu.

Zanimljivo je i to da biljka može izdržati i jak mraz, a ako je zaledite (ili zaledite njen sok) neće izgubiti blagotvorna svojstva. (Dobro je da imate zaleđen sok čuvarkuće u posudicama za led – u slučaju opekotina u kuhinji ili ujeda insekata. Samo kockicom umotanom u gazu trljajte kratko povrijeđeno mjesto).

SOK KAO TONIK. Potrebno je da samo jednu “glavicu” (srednje veličine) čuvarkuće isjeckate na sitne komade i rukom iscijedite sok. Nanesite ga na lice rukom ili kuglicom vate i ostavite da djeluje sat vremena. Već nakon prve primjene trebali biste uočiti da vam je lice zategnutije (ali ne i suho i neelastično) i da su se eventualne ranice već jednim dijelom povukle. Zarastanje je ubrzano. Ovaj sok možete koristiti svakodnevno. Samo poslije operete mlakom vodom i naneste neku hidratantnu kremu

PROTIV BUBULJICA. Čajem dobivenim od čuvarkuće možete liječiti bubuljice. Potrebno je da 20 gr čuvarkuće prelijete sa 1 litrom vode. Ostaviti da odstoji preko noći. Ujutro samo smjesu staviti na ringlu i ostaviti da kuha 15 minuta. Skloniti sa vatre, poklopiti i ostaviti još 15-20 minuta. Čaj procijedite i sa njim perete lice 7 puta na dan. Proces ponavljate 7 dana.

izvor:Doznajemo.com

Nema komentara:

Objavi komentar

 
Pokreće Blogger.

Sample Text

Followers