Meso je namirnica koju većina ljudi gotovo svakodnevno konzumira. Pa
ipak mnogi ne znaju kako se treba odnositi prema mesu, odnosno kako
izgleda svježe meso, kako se čuva i priprema. Neoprezan odnos prema mesu
može biti opasan za zdravlje posebno tijekom ljetnih mjeseci. Naučite
neke stvari koje nikako ne biste trebali raditi ako želite zaštiti
organizam od štetnih i potencijalno opasnih bakterija.
Kupovina mesa
Meso treba kupovati pažljivo. Najbolje je izbjegavati pakirano u vrećice
i plastične kutije jer ga ne možete dobro vidjeti i pomirisati, a
upravo to su znakovi koji otkrivaju je li riječ o svježem i ispravnom
mesu ili nije. Nerijetko ambalaža zna biti oštećena pa se tako mogu
uvući nezdrave bakterije u meso. Najbolje je kupovati meso u provjerenim
mesnicama za koje znate da je svježe te ga možete vidjeti i pomirisati.
Pranje mesa
Većina ljudi ima naviku oprati meso prije pripreme ili prije
zamrzavanja. Nemojte to raditi! Dokazano je da se tako samo šire
bakterije po kuhinjskim površinama, ali i po vama. Pranje mesa je
idealno za širenje zaraze, a vodom ionako ne možete maknuti štetne
nečistoće.
Zamrzavanje mesa
Kako biste meso pravilno zamrznuli, najbolje je da ga spremite u vrećicu
i iz nje istisnete zrak. Tako ćete spriječiti isušivanje koje dovodi do
određenih procesa i stvaranje neugodnih mirisa. Kada zamrzavate meso
peradi, svakako skinite kožice i masnoće jer to skraćuje rok trajanja.
Nikada nemojte zamrzavati meso koje je već odleđeno jer je to idealno za
stvaranje bakterija. Meso nemojte držati dulje od šest mjeseci u
zamrzivaču.
Odmrzavanje mesa
Mnogi ljudi griješe jer odmrzavaju meso na sobnoj temperaturi. To su
idealne okolnosti za stvaranje bakterija koje mogu biti opasne. Umjesto
da izvadite meso i ostavite ga u zdjeli na sudoperu, pospremite ga u
frižider jer je to najzdraviji i najhigijenskiji način odmrzavanja.
izvor:tportal.hr
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar