I najmanja količina mlijeka koju ulijete u kavu dovoljna je da umanji ili čak potpuno blokira učinak nekih antibiotika i lijekova protiv nastanka i širenja osteoporoze, upozorili su njemačkih farmaceuti
Razne kombinacije hrane i lijekova mogu imati brojne neželjene učinke, no većina ljudi nikad ne bi pomislila da je jedan od 'krivaca' za to i mlijeko. Predstavnici Njemačkog udruženja ljekara objasnili su da se kalcij iz mlijeka u probavnom traktu veže za određene lijekove, stvarajući slabije topive spojeve koje krvožilni sustav ne uspijeva apsorbirati.
Zbog toga njemački ljekari upozoravaju kupce da nakon uzimanja antibiotika i lijekova protiv nastanka i širenja osteoporoze pričekaju dva sata prije konzumiranja kave s mlijekom.
Među ostalim interakcijama su istodobno konzumiranje sladića i lijekova za visoki krvni pritisak jer ova biljka sadrži supstancije koje utječu na povećanje tlaka. Usto ova biljka potiče otpuštanje kalija kroz bubrege što može dovesti do slabljenja mišićne mase. Osobama s visokim krvnim pritiskom preporučuje se konzumiranje manje količine ili izbjegavanje sladića.
Pacijenti koji uzimaju antikoagulanse trebali bi izbegavati konzumiranje goji bobica, dobrih za imunitet, koje bi u interakciji mogle izazvati krvarenje.
Grejpfrute i pomele trebali bi izbjegavati pacijenti koji uzimaju lijekove za regulaciju razine kolesterola u krvi i one za jačanje imunološkog sustava, primjerice lijekove koji se uzimaju nakon transplantacije organa.
Njemačko udruženje ljekara upozorava i na to da voće tretirano kemijskim sredstvima loše utječe na razgradnju lijekova u organizmu što također može pojačati ili smanjiti njihov učinak.
izvor:tportal
I vrlo malo mlijeka u kavi može da poništi učinak antibiotika
četvrtak, 3. srpnja 2014.
Oznake:
Zdravlje
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar