Ono što ste jeli u 20-ima, ne možete jesti u 50-ima i 60-ima jer se organizam mijenja, a s njime i prehrambene potrebe
Poznato je da prehrana ima odlučujuću ulogu u zdravstvenom stanju svakoga čovjeka. Zasigurno ste već i sami shvatili da vam nešto što ste možda prije voljeli jesti, jednostavno više ne prija. To je normalno, kažu stručnjaci. Ljudski se organizam s godinama mijenja pa tako treba mijenjati i prehranu. Evo njihove preporuke u pogledu prehrambenih savjeta za svaku životnu dob.
Prehrana u 20-ima
Zbog rasta kostiju koji se nastavlja i u 20-ima preporučuju se mliječni proizvodi, što znači da ljudi u toj dobi bez grižnje savjesti mogu uživati u siru. Dvadesetogodišnjaci bi trebali izbjegavati koktele, odnosno alkohol općenito, jer im može narušiti zdravlje kože, kose i noktiju. Nikako se u toj dobi ne podvrgavajte drastičnim dijetama, nego steknite naviku zdrave i uravnotežene prehrane.
Prehrana u 30-ima
U toj dobi ljudi su skloni osjećati umor i nedostatak energije. Umjesto kave i drugih prividnih stimulansa, jedite sušeno voće. Točnije, najbolja je sušena marelica koja polako stvara energiju. Preporučuju se i jabuke te integralne žitarice. Dobro je uzimati i dodatke prehrani, ponajviše vitamine i minerale. Da se ne biste udebljali, stručnjaci preporučuju izbjegavanje šećera i nezdravih masti.
Prehrana u 40-ima i 50-ima
U toj se dobi zna javiti anemija pa stručnjaci preporučuju crveno meso, odnosno kvalitetne i ne previše pečene odreske koji će unijeti željezo u organizam. Za hormonalnu uravnoteženost dobro je jesti soju, a ako želite sačuvati mladom svoju kožu, unosite što više voća i povrća. Slatkiši se u toj dobi nikako ne preporučuju jer se kalorije brzo nakupljaju i puno ih je teže sagorjeti.
Prehrana u 60-ima
U toj dobi godine su učinile svoje i imunitet više nije toliko snažan. Da biste se zaštitili, pojačajte unos probiotika. Dehidracija se može spriječiti pojačanim unosom vode, a posebno se preporučuje čaj, i to nezaslađeni. Prehranu ispunite voćem i povrćem, a ako ne želite zdravstvene probleme, svakako izbjegavajte mesne prerađevine poput kobasica.
izvor:tportal.hr
Nema komentara:
Objavi komentar