Social Icons

Featured Posts

Najprljavija mjesta u avionu?

ponedjeljak, 26. svibnja 2014.


Kada se radi o putovanju avionom, mnogima se prilikom svakog ulaska u kabinu u glavi vrti mali milijun pitanja. Osim klasičnog pitanja i nadanja o sigurnosti, mnogi se pitaju, sasvim opravdano, je li voda u avionu sigurna, možemo li se razboljeti od zraka u kabini ili pak – mijenja li posada uopće one jastučnice u zrakoplovu. Slijede odgovori, a neki vam se sigurno neće svidjeti

Voda za piće u zrakoplovu je sigurna?
Ispitivanja pokazuju kako je voda za piće u zrakoplovima ponekad puna bakterija zbog kojih se možete razboljeti, a te podatke pokazuju testovi Agencije za zaštitu okoliša i Wall Street Journala. A to vrijedi i za kavu i čaj u avionu. Prema rezultatima istraživanja, voda u zrakoplovima danas je puno bolja no što je bila prije, međutim činjenica je da su veliki spremnici u kojima se u avionu drži voda itekako plodno tlo za razvoj bakterija. EPA (Environmental Protection Agency) čak upozorava da bi ljudi s rizičnim imunološkim sustavom, uključujući djecu i odrasle osobe starije od 50 godina, trebali izbjegavati avionsku vodu, piše budgettravel.com.

Mogu li stranci otključati zahodska vrata s vanjske strane?
Da! Ako netko zapne u avionskom zahodu, nema razloga panici – odmah iza znaka za zabranjeno pušenje obično se nalazi mali prekidač za otključavanje vrata.

Od zraka u zrakoplovnoj kabini možemo se razboljeti?
Pogrešno! Zrak u zrakoplovnoj kabini se filtrira, a testovi nerijetko pokazuju veću čistoću od zraka u bolnicama. Međutim, sve ostalo u avionu može predstavljati opasnost za zdravlje. Na primjer, na stolićima se nerijetko bebama mijenjaju pelene pa pladanj može na sebi sadržavati bakteriju E.coli. Stoga obavezno putujte s dezinfekcijskim maramicama te prebrišite površine koje dodirujete tijekom leta, posebice ako putujete s djetetom i, naravno, dobro prebrišite ruke.

Jastuci, deke i slušalice čiste se i mijenjaju nakon svakog leta?
Kako da ne! Posada aviona zatrpana je poslom, proračuni su mali – pa zaključite sami. Ako je vaš prekrivač uredno složen, a slušalice u plastičnoj vrećici, imate sreće.

Je li istina da maske s kisikom imaju zraka za svega nekoliko minuta?
Da, no to nije tako loše kao što zvuči. Zrakoplovi su pod pritiskom uglavnom jer zrak na devet tisuća metara ne sadrži dovoljno kisika. U vrlo rijetkim slučajevima pada tlaka u kabini, maske kisika se spuštaju, i premda to može biti zastrašujuće, putnici ih koriste svega nekoliko minuta dok pilot spušta avion na oko tri tisuće metara gdje je razina kisika usporediva s onom na planinskim vrhovima.

Izvor:tportal.hr

Nema komentara:

Objavi komentar

 
Pokreće Blogger.

Sample Text

Followers