Bore, pigmentacijske mrlje i opekline klasični su znakovi oštećenja kože koji povećavaju rizik od karcinoma. Opreznim izborom namirnica na vrijeme ćete pripremiti kožu za izlaganje suncu. Osim krema s visokim zaštitnim faktorom, koje su nezaobilazne u borbi protiv štetnog sunčeva zračenja, potrebno je jesti što više žutog voća i zelenoga lisnatog povrća koji su bogati antioksidansima, savjetuju nutricionisti. Najvažniji su vitamini A, C, E, flavonoidi, polifenoli, karotenoidi i omega-3 masne kiseline.
- Jagode, kupine, borovnice, maline, trešnje i ribizl izuzetno su bogati vitaminom C te su važni i zbog tamnih pigmenata koji odlično štite kožu - kaže nutricionistica Mirna Trumbetaš iz Centra za pravilnu i uravnoteženu prehranu Nutriteka. Hrana bogata antioksidansima veže slobodne radikale i zaustavlja njihovo štetno djelovanje, a najbogatiji su njime tamnije voće i povrće pa birajte, na primjer, crno grožđe umjesto bijelog, savjetuju nutricionisti.
Među najpopularnijima su rajčica, bosiljak, lisnato zeleno povrće, lubenica, crveni kupus, salate i crno grožđe.
- Suhe šljive bogat su izvor vitamina A, kao i bosiljak, kojeg sad ima na svakom koraku, a možete ga stavljati u salate i umake - ističe Trumbetaš.
Najpopularniji karotenoid je svakako beta-karoten, koji je iznimno važan za tamnjenje.
- Mrkva i organsko ulje od nje vrlo su popularni izvori beta-karotena i vitamina A. No ulje je fototoksično i može ostaviti mrlje pa ga je najbolje nanositi navečer - upozorila je Trumbetaš. Bitan faktor u zaštiti kože je i unos kvalitetnih masnih kiselina koje se mogu pronaći u ulju konoplje, noćurka ili lana. Plava riba, bademi, lješnjaci, srdele, skuša i tuna također su bogati esencijalnim masnim kiselinama koje su neophodne za prirodnu zaštitu kože prije izlaganja suncu.
Kvalitetne masne kiseline poput omega-3 daju kompletan vitaminsko-mineralni unos kako koža ne bi bila suha i kako bi se ojačalo stvaranje melanina zahvaljujući kojem tamnimo na zdrav način - objašnjava nutricionistica Trumbetaš.
Osim vitamina i minerala dragocjeni nutrijenti u voću i povrću su i voda te važni elektroliti koje tijekom ljetnih vrućina gubimo znojenjem.
- Osim pravilnom prehranom potrebno je i stalno hidrirati tijelo vodom ili biljnim čajevima poput metvice, kamilice ili šipka - savjetuje Trumbetaš. Također, prije izlaganja suncu potrebno se zaštititi i kremama s visokim zaštitnim faktorom.
Vitamin E
Namirnice bogate ovim vitaminom poput kukuruza, avokada, badema, blitve, rajčice i suncokretovih sjemenki štite kožu od preranog starenja zbog kojeg se stvaraju bore.
Likopen
Snažan antioksidans i karotenoid koji štiti kožu od opeklina nalazi se u rajčicama, lubenici, papaji i crvenom grejpu, a najbolje se apsorbira kuhanjem uz dodatak maslinova ulja.
Beta-karoten
Stapke celera, dinja, marelice, breskve i mango nepresušan su izvor beta-karotena uz koji se zdravo tamni.
Top 5 namirnica
Paprika
Bogata je vitaminom C, koji je snažan antioksidans i štiti kožu.
Rajčica
Najpoznatiji je saveznik u zaštiti od opasnog UV zračenja zbog izvora likopena koji može spriječiti opekline nakon dulje izloženosti suncu.
Mrkva
Beta-karoten štiti kožu i potiče tamnjenje na zdrav način.
Masline
Vitamin E štiti kožu te je čini mekom i elastičnom. Štiti je i od preranog starenja, a pomaže i smanjiti pojavu ožiljaka i bora.
Srdele
Izuzetno su bogate omega-3 masnim kiselinama koje štite stanice.
izvor:24sata.hr
Nema komentara:
Objavi komentar