Social Icons

Featured Posts

Ciste na jajnicima

utorak, 26. kolovoza 2014.


Prema statistikama, svaka druga žena ima ciste na jajnicima, a uz lečenje koje propisuje zvanična medicina preporučuju se i čajevi od lekovitih trava.


Ciste su izrasline na tkivu ispunjene tečnošću, a na jajnicima se mogu javiti pojedinačno ili u većem broju. Najčešći uzrok njihovog nastanka jeste izostanak pucanja folikula prilikom ovulacije (folikularna cista) ili endometrioza („čokoladna“ cista), ali poreklo nekih izraslina ovog tipa još nije utvrđeno. Ipak, smatra se da važnu ulogu u formiranju cista imaju hormonalni poremećaji, kao i upalni procesi.

Simptomi

Ciste malih dimenzija uglavnom ne izazivaju tegobe, ali se ponekad mogu javiti blagi bolovi ili pritisak u stomaku. Međutim, ukoliko se radi o većim cistama, njihovo pucanje i izlivanje sadržaja u trbušnu duplju može uzrokovati oštar, snažan bol. Iznenadni, jaki bolovi mogu nastati i usled uvrtanja velikih cista oko peteljki (torzija ciste). Osim toga, mogu se javiti nepravilna ili jaka krvarenja, kao i izostanak menstruacije. Većina cista dijagnostikuje se prilikom ginekološkog pregleda.

Prirodni recepti protiv cista na jajnicima

-U staklenu posudu staviti četiri prstohvata biljne mešavine od 300 g nevena i po 100 g rastavića, hajdučke trave i koprive. Preliti ključalom vodom i poklopiti. Nakon petnaest minuta procediti i piti umesto vode. Piti jedan litar dnevno, tokom tri meseca, zatim napraviti pauzu od mesec dana, pa ponoviti terapiju.

- Izmešati po čajnu kašičicu đumbirovog korena, srdačice i kamilice, i malo narezanog korena peršuna. Mešavinu kuvati 15 minuta u poklopljenoj posudi, u 1 l vode. Kada se ohladi, procediti. Piti po pola čajne kašičice, svaka 2 sata. Kada se oseti olakšanje, dozu smanjiti na 3 puta dnevno. Tretman traje dok se menstrualni ciklus ne normalizuje, obično 3-4 meseca.

- Supenu kašiku biljne mešavine od jednakih delova ivanjskog cveća, koprive, kičice, metvice, stolisnika i vrbe preliti sa 2 dl vruće vode. Poklopiti i ostaviti da odstoji 15 minuta. Procediti i piti 3-4 šolje čaja dnevno.

- Usitniti i izmešati po 20 g cvetova zove, stabljike kilavice, cvetova kamilice, kukuruzne svile i listova matičnjaka. U 1 l ključale vode staviti 10 g mešavine i kuvati poklopljeno pola minuta. Kad se čaj ohladi, procediti ga i dodati 6 supenih kašika meda. Piti 3 puta dnevno po 1 dl čaja, pre i posle jela, a preostalu količinu (4 dl) između obroka umesto vode, sa malo svežeg limunovog soka.

- Usitniti i izmešati po 20 g majčine dušice, rusomače, listova kupine, listova nevena i listova limuna. U 1 l ključale vode staviti 10 g mešavine i kuvati poklopljeno pola minuta. Kad se čaj ohladi, procediti ga i dodati 6 supenih kašika meda. Piti 3 puta dnevno po 1 dl čaja pre i posle jela.

-Kašičicu usitnjene hajdučke trave preliti sa 2 dl ključale vode, ostaviti da odstoji 5 minuta, a zatim procediti. Piti nekoliko puta dnevno sveže pripremljen napitak.

Protiv bolova izazvanih pojavom ciste

- Po 2 supene kašike sitno iseckanog lista i cveta ivanjskog cveća, lista koprive, lista i cveta hajdučice i lista ranjenika izručiti u 1,8 l ključale vode. Ostaviti poklopljeno dva sata, pa procediti. Piti po 2 dl pre doručka, ručka i večere.

Na donjem delu stomaka, ujutro i uveče, po 1 sat držati obloge od razblaženog i mlakog vinskog sirćeta ili belog vina.

- Po 2 supene kašike sitno iseckane kore bele vrbe, lista kupine, lista bokvice i lista i cvete kičice izručiti u 1,8 l ključale vode. Ostaviti poklopljeno dva sata, pa procediti. Piti po 2 dl čaja pre jela.

- Po dve supene kašike sitno iseckanog lista nane, lista hajdučice, lista i cveta podbela i lista virka izručiti u 1,8 l ključale vode. Ostaviti poklopljeno dva sata, pa procediti. Piti po 2 dl pre jela.

Pakovanje od ricinusovog ulja

Parče platna, stari peškir ili neku drugu tkaninu od prirodnih vlakana presaviti 3-4 puta, vodeći računa o tome da krpa bude dovoljno velika da pokrije celo područje koje se tretira. Natopiti tkaninu ricinusovim uljem pa priviti na donji deo stomaka u predelu jajnika. Potom umotati peškirom ili folijom, a preko toga staviti zagrejan termofor ili flašu tople vode i držati 1-2 sata. Posle upotrebe pakovanje se može sačuvati u frižideru za još nekoliko primena (najviše 10), ali bi pre naredne upotrebe trebalo da se drži nekoliko sati na sobnoj temperaturi. Pri ponovnom korišćenju doliti još ricinusovog ulja.

izvor:b92.net

Nema komentara:

Objavi komentar

 
Pokreće Blogger.

Sample Text

Followers