Stevija je potpuno zdrava alternativa šećeru pa se slatkog užitka ne treba odricati!
Jedna od zdravih alternativa i općenito priča koja iskreno oduševljava je priča o steviji koju smo tek odnedavno ugledali na policama naših trgovina s obzirom na to da je uslijed pritisaka raznih moćnih lobija dugo bila izvan zakona. Europsko i svjetsko tržište je napokon ove godine širom otvorilo vrata steviji.
Evo priče o čudesnoj i moćnoj biljci u čijem blagotvornom djelovanju napokon možemo uživati.
Punog naziva Stevia rebaudiana Bertoni, ova biljka podrijetlom iz Paragvaja i Brazila, već stoljećima među Indijancima uživa status prirodnog lijeka za dijabetes, povišeni krvni tlak i zarastanje rana.
Stevija sadrži glikozide koji potiču gušteraču na optimalnu, uravnoteženu proizvodnju i izlučivanje hormona inzulina, snižavaju razinu ukupnog kolesterola te usporavaju i sprečavaju rast i razmnožavanje bakterija, virusa i gljivica.
Stevija je također popularna zbog izrazito slatkog okusa koji je i do 400 puta intenzivniji od saharoze (šećera), pri čemu ima zanemarivu energetsku vrijednost. Za tu intenzivnu slatkoću zaslužan je najslađi i najčešće upotrebljavan rebaudozid A.
Upravo zbog iznimno intenzivno slatkog okusa, ekstraktu stevije se kod proizvodnje često dodaju različita punila i tu treba biti oprezan i pažljivo čitati deklaracije s obzirom na to da neki proizvođači kao punilo dodaju šećer maltodekstrin koji sadrži kalorije i ima utjecaj na razinu glukoze u krvi zato je važno odabrati pouzdanog proizvođača.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar