Ako ste bolesni i imate neki ozbiljan zdravstveni problem ne bi smjeli piti sve svježe sokove
Nisu baš svi sokovi dobri i mogu biti baš opasni jer kod nekih bolesti sokovi mogu biti jako loš izbor. Išli ste sigurno nekada nekome u bolnicu posjetiti ga pa vam je doktor striktno odbio da bolesniku date i sok, jeste li se pitali radi čega ako je baš bolesnicima preporučljivo da unose vitamine kroz kvalitetne vitaminske sokove. Isti sok (primjera radi – sok od mrkve) nekome može pomoći ali nekome baš i ne!
Dakle, ako imate peptički ukus, gastritis ili pankreatitis ne smijete piti sok od limuna, narandže, jabuke, ribizla ili brusnice. Oni sadrže mnoge organske spojeve, koji povećavaju kiselost želuca, što može izazvati žgaravicu i bol. Konzumaciju soka od grožđa treba ograničiti ako imate dijabetes. Ona sadrži previše glukoze i kalorija. Također, nije poželjno piti previše soka od grožđa, ako imate sindrom iritabilnog kolona. Zapamtite, mnogi svježi sokovi imaju laksativna svojstva. Dakle, ako patite od proljeva, trebali biste ih razrijediti s vodom i piti malo po malo. Kako bi dobili potrebne vitamine, ne morate piti litre soka na dan.
Takvi eksperimenti mogu samo oštetiti organizam. Razumna količina je od nekoliko kašikica do 3 čaše dnevno, ovisno o vrsti soka. Postoji mišljenje da sok ne može biti pripremljen uz pomoć električnih sokovnika, jer se vitamini uništavaju u kontaktu s metalom. To je djelimično tačno. Ako pripremite sok koristeći bakinu metodu, uz pomoć ribeža i gaze, gubitak vitamina je još uvijek neizbježan.
Svježi sokovi od voća i povrća se nadopunjuju na odličan način. Voćni sokovi su bogatiji šećerima i vitaminima, a sokovi od povrća mineralnim solima. Bolje je piti sokove 30 do 40 minuta prije obroka ili tokom pauze između obroka. Ako pijete sokove od slatkog voća poslije ručka, može povećati fermentaciju u crijevima i trbuhu, te izazvati nadutost. Morate piti svježe sokove odmah nakon što ih pripremiti. Čak i kratkoročno držanje u frižideru smanjuje ljekovite vrijednost soka, iako njegov okus može ostati isti.
Prednosti i mane sokova voćnih i sokova od povrća, u kojim količinama smijete piti sok od nekog voća a u kojim ne bi smjeli.
Mrkva
Svježi sok od mrkve je kralj sokova od povrća. On sadrži mnogo beta-karotena, vitamina B, kalija, kalcija, kobalta i drugih mineralnih tvari. Sve to čini sok od mrkve posebno zdravim za djecu, za osobe sa slabim imunitetom i problematičnom kožom. Beta-karoten je vrlo dobar za vid. Međutim, morate jesti masniju hranu odmah nakon što popijete sok od mrkve, jer se na taj način bolje asimilira. Salata, začinjena biljnim uljem je najbolja varijanta. Nemojte piti previše soka od mrkve. Višak beta karotena preopterećuje jetru, a koža može dobiti žućkast ton. Nemojte piti više od 0,5 litre soka od mrkve dnevno. Svježi sok od mrkve izbjegavajte ako imate peptički ulkus i proljev.
Repa
Sok od repe sadrži mnogo šećera, vitamina С, В1 i В2. Također sadrži mnogo kalija, željeza, mangana. Visoke nivoe magnezija pridonose normalizaciji živčanog sistema, kod naprezanja, preopterećenja i nesanice. Ovaj sok također poboljšava pokretljivost crijeva, što je razlog zašto je dobar lijek za zatvor. No, svježi sok od repe također sadrži štetne spojeve, koji se uništavaju u kontaktu sa zrakom. Dakle, prije pijenja trebate ga držati u frižideru 2-3 sata. Nažalost, neki ljudi ne mogu piti sok repe. Ponekad uzrokuje mučninu, povraćanje, vrtoglavicu, žgaravicu i opću slabost. Morate se naviknuti na koncentrirani sok od repe, malo po malo, počevši od jedne kašikice dnevno. Prije pijenja, razrijedite ga sa prokuhanom vodom. Možete ga miješati sa sokovima od mrkve, kupusa, jabuke, šljive ili bundeve. Ako imate bubrežne bolesti, peptički ulkus ili bolest dvanaesnika, sok od repe se ne preporučuje.
Paradajz
Sok od paradajza stimulira probavu i smanjuje rizik od raka. Vrlo je koristan za trudnice i dojilje. Sadrži malo kalorija i to je razlog zašto ga ljudi sa viškom kilograma mogu piti. Svježi sok sadrži fitoncide, suzbija fermentaciju i truljenje u crijevima. Pijte sok od paradajza 20-30 minuta prije obroka, jer povećava sposobnost želuca i crijeva za probavu hrane. Dodavanje soli smanjuje ljekovita svojstva soka. Umjesto soli možete dodati bijeli luk, peršun ili komorač. Sok od paradajza se ne preporuča kod gastritisa, peptičkog ulkusa, pankreatitisa i kolecistitisa.
Kupus
Sok od kupusa sadrži lako probavljive ugljikohidrate, vitamin С, folnu kiselinu i aminokiseline. Također sadrži kalij, natrij, kalcij, magnezij i željezo. Topao se koristi kao lijek protiv peptičkog ulkusa i bolesti dvanaesnika. Preporučuje se koristiti topao sok od svježeg kupusa za grgljanje. Osim toga, sok od kupusa otežava pretvorbu ugljikohidrata u masti, a to je razlog zašto je koristan pretilim osobama. Možete ga piti 30 minuta prije obroka i između obroka nekoliko puta dnevno. Bez obzira na činjenicu da sok od kupusa ima ljekoviti učinak na želučanu sluznicu, nepoželjno ga je piti ako imate gastritis i peptički ulkus.
Bundeva
Sok od bundeve sadrži saharozu, zdrave pektine, kalij, magnezij i željezo. Također sadrži i vitamine С, В1, B2, В6, Е i beta karoten. Sok od bundeve poboljšava probavu. Preporučuje se za osobe s kardiovaskularnim bolestima. Sok od bundeve je posebno dobar za bubrege i bolesti jetre. Pijte pola čaše jednom dnevno. Ako imate problema s nesanicom preporučuje se popiti čašu soka od bundeve s medom prije odlaska u krevet.
Jabuka
Jabuka sadrži mnogo vitamina C, kalija, kalcija, željeza i cinka. Dobra je kod ateroskleroze, bolesti jetre, mokraćnog mjehura, bubrežnih bolesti. Pektin iz kašastog soka od jabuke normalizira rad crijeva. Visoki šećer i organski spojevi pridonose brzoj obnovi energije nakon fizičkog opterećenja. Možete piti sok od jabuke, bez opasnosti za zdravlje u prilično velikim količinama, do 1 litre na dan. Svježi sok od jabuka se ne preporučuje kod gastritisa, peptičkog ulkusa i pankreatisisa.
Grožđe
Sok od grožđa sadrži značajne količine šećera i kalij. Preporučuje se kod živčane iscrpljenosti i kolapsa. Sok od tamnog grožđa smanjuje rizik od srčanih bolesti. Njegovo redovno pijenje smanjuje nivo kolesterola i arterijskog pritiska. Sok od grožđa ima i antibakterijska svojstva, diuretik je i laksativ. Pijte pola čaše prirodnog soka od grožđa 3 puta dnevno tokom 3 sedmice za ljekovite svrhe. Prije pijenja, sok razrijedite s vodom u omjeru 1:1. Sok od grožđa, se ne preporučuje kod gastritisa, peptičkog ulkusa, dijabetesa, gojaznosti i hroničnih upalnih procesa u plućima.
Limun
Svježi citrusni sokovi su bogati vitaminima C, kalijem i folnom kiselinom. Oni povećavaju vitalnost, uklanjaju umor i jačaju krvne žile. Ti sokovi su korisni kod ateroskleroze i hipertenzije. Međutim, ako patite od peptičkog ulkusa, kroničnog gastritisa ili pankreatitisa, onda se sokovi od citrusa se ne preporučuju za vas.
Šipak
Sok od šipka pobuđuje apetit, reguliše aktivnost želuca i povećava hemoglobin. Diuretik je, dobar za borbu protiv upala i antiseptik. Obično se preporučuje piti ga u kombinaciji sa sokom od mrkve i repe. Sok od šipka treba razrijediti s vodom. On sadrži mnoge kiseline, koje iritiraju sluznicu želuca i uništavaju caklinu. Svježi sok od šipka treba izbjegavati kod gastritisa, peptičkog ulkusa i pankreatitisa.
izvor:doznajemo.com
Nema komentara:
Objavi komentar