Majčina dušica začinska je biljka koja dobro pristaje uz ribu i razne vrste mesa, kojima daje snažan, pikantan okus. Nije samo poznata kao nezaobilazni začin u kulinarstvu, nego i kao omiljeni lijek u narodnoj medicini. Sadrži eterična ulja, i zbog toga je ljekovitost majčine dušice posebice dokazana kod tegoba dišnoga sustava. Ublažava kašalj, te djeluje antiseptički, pa je često sastojak zubnih pasta i vodica za ispiranje. Kod nas se majčina dušica upotrebljava i kao lijek za liječenje probavnih tegoba.
Treba voditi računa da se ljekoviti sastojci nalaze jedino u listu i cvijetu majčine dušice i da majčinu dušicu treba pažljivo brati. Nikako se ne smije čupati, jer se time biljka uništava. Treba odsjecati samo gornju polovinu lisnatih grančica u cvijetu i to škarama. Bere se u svibnju, lipnju, srpnju, kolovozu i rujnu. Majčina dušica i timijan imaju ista svojstva, s tim da su ona u timijana nešto izraženija. Srodna je s majoranom, origanom, bosiljkom, metvicom, ružmarinom i kaduljom.
Ljekovito djelovanje
Majčina dušica poznata je i u biljnoj medicini kao ljekovita biljka i koristi se za pripremanje ljekovitih pripravaka. Suvremena znanost dokazala je prisutnost niza ljekovitih tvari koje opravdavaju upotrebu majčine dušice. Među njima su najvažnija eterična ulja, timol, karvakrol, gorke tvari, flavoni. Nadzemni dio biljke se tijekom cijele godine može koristiti za pripremanje čajeva i napitaka.
Majčinu dušicu možete i inhalirati (udisati), što će dovesti do još boljih rezultata u terapiji, jer se tako postižu dva glavna uvjeta za iskašljavanje: dobra hidratacija organizma i vodena para, koja sadrži ljekovite sastojke majčine dušice, uspješno razrjeđuju sekret u bronhijima. Majčina dušica sadrži, naime, ljekovite sastojke koji lako isparavaju. Kuhanjem u otvorenoj posudi oni ispare, pa onda tako pripremljen čaj nema ljekovita svojstva. Čaj pripremljen s nedovoljnom količinom biljke također nema ljekovita svojstva. Dakle, kako biste skuhali dobar čaj, uzmite jušnu žlicu majčine dušice, prelijte s 200 g kipuće vode, poklopite i nakon pola sata procijedite, zasladite medom i pijte tri do četiri šalice čaja na dan.
Omiljeni začin
Koristi se u mediteranskoj kuhinji kao začin, a dodaje se povrću, raznim jelima od mesa, paštetama, ribi, salatama, umacima i juhama. Stavlja se često u začinsku mješavinu provansalske trave. Majčina dušica ima vrlo pikantan, blago gorak okus. Sadržaj eteričnog ulja ovisi o porijeklu, klimi, vremenu branja i vrsti skladištenja. Pri tome je sušena majčina dušica bitno intenzivnija u djelovanju od svježe.
Koristi se u mediteranskoj kuhinji kao začin, a dodaje se povrću, raznim jelima od mesa, paštetama, ribi, salatama, umacima i juhama. Stavlja se često u začinsku mješavinu provansalske trave. Majčina dušica ima vrlo pikantan, blago gorak okus. Sadržaj eteričnog ulja ovisi o porijeklu, klimi, vremenu branja i vrsti skladištenja. Pri tome je sušena majčina dušica bitno intenzivnija u djelovanju od svježe.
U kuhinji se upotrebljava za mediteranska jela s mesom, pogotovo janjetinu, divljač, zečetinu i perad, variva, paštete, terine i kobasice, za jela s jetricom i jetrenu paštetu, za krepka jela s ribom, gljive, za jela s krumpirima, za posipanje mediteranskih kruhova, često zajedno s mravincem, za mahunarke i jela s povrćem, primjerice, za rajčice, patlidžane, papriku, tikvice i luk, za juhe i umake, za kiseljenje krastavaca i maslina i za aromatiziranje octa, kao sastojak provansalskih trava i začinskog buketa, za latinoamerička jela, pogotovo s grahom.
Nema komentara:
Objavi komentar