Social Icons

Featured Posts

Kamilica i njena ljekovita svojstva

utorak, 9. rujna 2014.


Kamilica se upotrebljavala još u antičkim vremenima. Egipćani su ulje kamilice utrljavali kod neuralgija i reumatizma zglobova. Zbog ublažavajućeg dejstva na groznicu i snižavanja temperature, nazivana je cvijetom boga sunca.

Nosilac ljekovitosti kamilice je njeno etarsko ulje, i glavni sastojak azulen. Smole, gorke materije, tanini, gume i neka druga jedinjenja koja se nalaze u cvijetu dopunjuju dejstvo njenog etarskog ulja, zbog čega cvijet ima kompleksno djelovanje. Azulen je ugljovodonik koji ne postoji kao takav u biljci, nego se javlja i prelazi s vodenom parom prilikom destilacije. U raznim preparatima kamilice azulen se vrlo brzo gubi. Zato je najbolji preparat jak čaj. Terapijska upotreba kamilice je česta i raznovrsna ne samo u narodnoj već i u naučnoj medicini. Nije škodljiva ni otrovna.

-Kamilica je jedno od najboljih sredstava za liječenje zapaljenja kože i sluzokože. Kao antiflogistik, kamilica se preporučuje za liječenje raznih opekotina, rana, čireva, za klistiranje, za zapiranje i ispiranje polnih organa, ojedenih mjesta, očiju, nosa, ušiju, usta, za grgoljenje i uopšte za sve osjetljive organe s kojima se mora veoma oprezno i pažljivo postupati.

-Pranje kose jakim čajem od kamilice pomaže oboljelom korijenu kose.

-Kao čaj, daje se maloj djeci i dojenčadi protiv bolova i grčeva u stomaku i za umirivanje. Zbog toga kamilica ulazi u sastav mnogih čajeva protiv raznih tegoba nastalih od teškog varenja, nesanice i drugih smetnji.

-Izaziva znojenje, što je važno za liječenje nekih bolesti. Poslije uzimanja kamilice utrostručuje se broj leukocita, olakšava se varenje, odstranjuju gasovi i s tim u vezi dosadna nadimanja i smetnje u organima za varenje, smanjuje sekrecija i upale sluzokože crijeva, zbog čega se upotrebljava protiv zatvora.

Kamilica u kozmetici
Nikako nemojte da zaboravite kamilicu kada je rijec o njegi i ljepoti. Jednom nedjeljno operite lice čajem od kamilice i vidjet ćete kako će vam koža lica dobiti ujednačen ten i zdravu boju. Kupka od kamilice i umivanje cijele kože čajem od kamilice takođe djeluju umirujuće.
Estrakt kamilice je dobar i za pranje kose, naročito svijetle. Od nje će kosa postati mirisna, meka i sjajna.

Uticaj kamilice na nervni sistem
Kamilica ima izvanredan uticaj na cijeli  nervni sistem. Poslije teške bolesti ili stanja iscrpljenosti ubrzo ćete se ponovo osjećati bolje i pronaći ćete unutrašnji mir. Čak i kada ste nervozni, svaki put popijte čaj od kamilice. Smirit ćete se prije  nego što bi nerviranje i bijes mogli da naškode vašem srcu. Preporučljivo je i da jastuče napunjeno osušenom kamilicom držite kao toplu oblogu na bolnim mjestima. Patite li od nesanice, pokušajte prije spavanja popiti šolju čaja od kamilice.

Pripremanje čaja

Jedna puna kafena kašika se prokuha sa četvrt litra vode i ostavi da odstoji kratko vrijeme.

Kupka
Za kupanje u kadi uzeti dvije pune šake, a za pranje lica i kose po jednu punu šaku cvijeta od kamilice, pa prokuhati i ostaviti da malo odstoji. Nakon toga dodati u kadu koju ste prethodno napunili vodom.

Obloge od kamilice
Četvrt litra vrelog mlijeka prelije se preko jedne pune supene kašike kamilice, ostavi da malo odstoji, procijedi i upotrebljava za pravljenje toplih obloga.

Inhalacija kamilicom
Puna supena kašika kamilice prokuha se u litru vode. Para se udiše ispod peškira.

Ulje  kamilice
Jednu bočicu napuniti svježim cvijetom kamilice skoro do vrha (do tri centimetra od vrha) i preliti cijeđenim maslinovim uljem. Ulje treba da prekrije kamilicu. Bočicu dobro zatvoriti i ostaviti da odstoji na suncu 14 dana. Ulje čuvati u frižideru.

Nema komentara:

Objavi komentar

 
Pokreće Blogger.

Sample Text

Followers