Social Icons

Featured Posts

Zbog ovog brže starite

četvrtak, 18. rujna 2014.

Vježbate li, pijete li vode, jeste li tip osobe pod stresom? Sve to utječe na to kako ćete starjeti i izgledati u određenoj dobi


Nije neobično vidjeti ženu u 60-ima koja izgleda sjajno ili neku znatno mlađu koja zbog načina života izgleda starije od svoje dobi. Isto naravno vrijedi i za muškarce.

Neke i u 60-ima percipiramo kao zavodnike, neke pak u tim godinama doživljavamo kao djedice. Na to kako ćete starjeti, osim genetike, utječe i niz drugih faktora, a na neke donekle možete i utjecati.

Evo koji osam navika možete promijeniti.

 Previše se brinete
Stres može pogubno utjecati na nas mentalno, emocionalno i fizički. Stoga treba uložiti puno napora kako bi se svladali mehanizmi izbjegavanja stresa i od osobe sklone brizi postati smirenija. Ako životne uspone i padove shvaćate previše ozbiljno, to bi moglo ubrzati proces starenja.

A razlog zašto zbog stresa izgledate starije zapravo je jednostavan. Naime, otpušta se hormon norepinefrin i kortizol, dva 'negativna' hormona koji utječu na imunitet i povećavaju krvni tlak. Povećava se rizik od kardiovaskularnih bolesti i demencije. Ako ste previše pod stresom, probajte naći neke načine opuštanja poput bavljenja jogom ili aromaterapije. Probajte sve što vas opušta i osjećat ćete se i izgledati bolje. Istraživanje koje je proveo Dean Ornish sa Sveučilišta Kalifornija otkrilo je kako uz moderirano vježbanje, promjene u prehrani i uz primjenjivanje nekih antistresnih metoda poput meditacije i joge povećavate šanse za dulji život i reducirate mogućnost oboljenja od nekih bolesti.

Nemate dnevnu rutinu njege

Dnevna njega ne podrazumijeva samo čišćenje lica i nanošenje kreme na lice i ispod očiju. Jako je važno dnevno unositi dovoljno tekućine, po mogućnosti oko osam čaša vode tijekom dana.

Istraživanje dr. Jeffreyja Griffithsa s ugledne Tufts University School of Medicine otkrilo je koliko je jaka povezanost unosa vode i duljeg života. Voda je nužna za dobru probavu i njeguje kožu. Stanice kože bez dovoljno vode ne funkcioniraju dobro. Voda potiče cirkulaciju i utječe na pamćenje. Mozak se, naime, sastoji od 95 posto vode, a ako dođe, čak i do male dehidracije, dolazi do smanjenja energije.

Pronaći idealnu kremu za tip kože također je jako važno, a rezultati neće izostati uz redovitu njegu. Pravilna njega stimulirat će proizvodnju kolagena i elastina i smanjiti pojavu dubokih bora, najočitijeg znaka starenja.

Loša prehrana

Zbog zdravlja i zdravog starenja, roditelji inzistiraju, dok su djeca još mala, da jedu mnogo voća i povrća. Voće i povrće bogato je antioksidansima, a oni su najvažniji saveznici u borbi protiv starenja. Formula je jednostavna, povećanim unosom antioksidansa u organizam većim unosom porcija voća i povrća usporavate starenje.

Manjak fizičke aktivnosti
Opasnosti sjedilačkog života, koje nakon određenog vremena osjećamo, znaju gotovo svi. Osim toga, život bez vježbanja, ne samo da uzrokuje pretilost, već povećava i rizik od kardiovaskularnih bolesti i bolesti bubrega. Minimum koji trebate poduzeti kako biste se osjećali bolje, bili zdraviji i ostali dulje mladi je 30 minuta kardio vježbi svakodnevno.

izvor:tportal.hr

Nema komentara:

Objavi komentar

 
Pokreće Blogger.

Sample Text

Followers