Social Icons

Featured Posts

Timijan - biljka koju bi svi trebali imati

petak, 12. rujna 2014.

Timijan nezamjenjiv u kućnoj ljekarni

Timijan je biljka koju bi svi trebali imati, kako u kućnoj ljekarni, tako i u kuhinji, jer su njegova ljekovitost i hranjivost poznate od davnina. Timijan je mala biljka intenzivnog okusa i mirisa. Poznat je i pod nazivima - prava majčina dušica, vrtna majčina dušica, babja dušica i vrisak. Tradicionalno se upotrebljava za liječenje anemije, groznice, probavnih smetnji, mamurluka. Smatra se da je učinkovit protiv svih vrsta grčeva i da ublažava tegobe tijekom PMS-a. Timijan snaži pluća i čisti ih od sluzi. Djeluje protiv svih vrsta grčeva, kašlja, bronhitisa, astme i otežanog disanja. Umiruje živce, ali ne uspavljuje. Timijan ima blagotvorno djelovanje na želudac, preporuka je da ga koriste oni koji pate od napetosti, uzrujanosti, nesanice, noćnih mora i glavobolja.


Timijanov čaj

Čaj pomaže kod kašlja i bronhitisa i djeluje antiseptički pa ga grgljajte kod upale grla. Pijte ga u vrijeme prehlada kao preventivu. Za pripremu čaja stavite jednu grančicu timijana u šalicu vruće vode. Kao vanjsko sredstvo možete ga koristiti za dezinfekciju rana, kod čireva i opekotina, za liječenje uganuća, modrica, reume te zubobolje. Dokazano je kako je tinktura timijana vrlo djelotvorna za liječenje akni. Pokazala se učinkovitom i u uništavanju bakterija, a pritom ne izaziva neugodno peckanje i žarenje. Može se primjenjivati u obliku zavoja, obloga i losiona. Na manje rane stavite mješavinu meda i timijana da biste spriječili infekciju. Kupelji s timijanom preporučuju se za rahitičnu djecu, kod slabih živaca, reume, oteklina i iščašenja.

Eterična ulja timijana

Postoji više vrsta eteričnih ulja timijana koja se razlikuju po kemijskom sastavu i djelovanju. Svima je zajednička velika ljekovitost. Kemotip timol (vrsta ulja u kojem prevladava timol) ima moćno antiseptičko djelovanje. Odstranjuje viruse i bakterije. Kapsule s timolom vrlo su djelotvorne kod urinarnih i dišnih infekcija. Zbog jakog djelovanja može iritirati kožu i sluznicu pa se koristi razrijeđeno. Kemotip linalol ima jako antimikrobno i antigljivično djelovanje. Koristi se kod dišnih i urinarnih infekcija te problema s aknama. Puno je blaži od timola. Kemotip geraniol učinkovit je protiv gljivica, koristi se u liječenju gljivičnih i bakterijskih infekcija urinarnog trakta. Kemotip p-cimen ima moćno analgetičko i protuupalno djelovanje, pa je odlično sredstvo za bolove u mišićima.

Pikantan u jelima
Timijan se odlično slaže s češnjakom, rajčicom, maslinama i vinom i tako čini idealnu podlogu za mediteransku kuhinju. Koristi se u pripremi juha, salata, jela od povrća, marinada i umaka. Posebna prednost je što mu ne smeta dugo kuhanje, te se svježi listovi timijana koriste prilikom kuhanje junetine, janjetine, divljači i gljiva. Ne treba pretjerati s njime u upotrebi, jer timijan ima jak miris i gorko-ljutkasti okus. Dodaje se, također, marinadama, umacima, jelima od povrća i ribi, a posebice kao začin jelima spremljenim na roštilju. Sitno isjeckani listovi dodaju se salatama, pizzama, jajima. Jelu daje pikantan ukus a istovremeno neutralizira masnoću. Ovaj začin ne gubi aromu pri sušenju, pa se koristi i zimi, a obavezan je dodatak i trajnim suhomesnatim proizvodima.

izvor:zena.hr

Nema komentara:

Objavi komentar

 
Pokreće Blogger.

Sample Text

Followers