Social Icons

Featured Posts

Saznajte šta utiče na vaše snove

ponedjeljak, 22. rujna 2014.


Kada spavate, vaš mozak radi sve što je u njegovoj moći da ostanete spavati. Ma kako to suludi zvučalo, mozak će sve vanjske podražaje, kao što su miris, zvuk, dodir, ali i druge poteškoće i podražaje koje osjeća vaše tijelo ili psiha, prvo pokušati ukomponirati u san, odnosno u njegovu radnju, što je zaista jedna vrlo fascinantna činjenica, kada malo bolje razmislite. No, zbog toga se i trebamo pitati što sve utječe na naše lijepe ili pak ružne snove?

Mirisi

U istraživanju koje je provedeno 2008. u Njemačkoj upotrijebljeni su ugodni i neugodni mirisi kod osoba koje su spavale i ušle u REM (Rapid eye movement) fazu, odnosno fazu u kojoj se sanja. Osobama su puštane dvije vrste mirisa – ruže i pokvarenih jaja. Kada su se osobe probudile, pitane su što su sanjale. Došlo se do zaključka da su osobe koje su mirisale miris ruža imale pozitivne snove, a osobe koje su mirisale trula jaja imale negativne snove.

Stručnjaci objašnjavaju da kada u snu osjetimo ugodne mirise cvijeća, čokolade ili parfema, to pobuđuje dobre emocije i obrnuto. Upravo tu vezu objašnjavaju s vezom u limbičkom sustavu mozga koji je, između ostalog, odgovoran i za primanje informacija o mirisu, ali i emocije.

Zvukovi

Sigurno vam se barem jednom u životu dogodilo da ste sanjali kako vam zvoni telefon te se naglo prenuli iz sna i on je zaista zvonio. Nije se radilo o pukoj slučajnosti, nego o sposobnosti vašega mozga da ukomponira vanjske stimulanse u vaš san, te vas pokuša zadržati u snu.

Čak i određene vrste pjesama mogu utjecati na smjer snova, pa čak, s vremena na vrijeme, nije loše zaspati dok tiho svira vaša omiljena glazba, no nije dobro od toga stvarati naviku jer odmaže u kvaliteti sna, koji je potreban kako bi se vaše tijelo i mozak odmorili. Što se tiče zvukova, znanstvenici preporučuju slušanje „bijelog šuma“ za spavanje, jer on prevladava druge zvukove, te bi trebao poboljšati spavanje.

Vaše stanje uma
Naravno, vaše mentalno stanje, pa tako i svi dnevni događaji, stres i tako dalje, itekako imaju efekta na snove. Primjerice, znak depresije mogu biti snovi koji su crni ili bijeli ili pak su sve boje ublažene ili vuku na sivu boju. No, s druge strane, depresija sprečava sjećanje snova, tako da se tvrdnja o bojama u snovima treba uzeti s rezervom. Snovi su vrlo često povezani s emocijama u stvarnom životu.

Hrana i piće

Sve što vam može izazvati otežanu ili lošu probavu, od začinjene i masne hrane, prekasnih i preobilnih obroka, kofeinskih napitaka, do raznih probavnih bolesti, može vam utjecati na snove. Ne moraju to neophodno biti noćne more, no sigurno može utjecati na snove, pa će nerijetko biti vrlo neugodni, iscrpljujući i zbrkani.

Kako biste imali što mirniji san, pa tako i snove, jedite najmanje dva sata prije spavanja laganiju hranu, izbjegavajte kofein i alkohol. S druge strane, nije dobro niti u krevet ići prazna želuca jer vas pad šećera u krvi za vrijeme sna može probuditi. Čak je jedna studija pokazala da anoreksične osobe uvijek sanjaju o hrani.

Ako osjećate glad prije spavanja, popijte čašu toploga mlijeka ili pojedite bananu. To ne samo da će vas samo zasititi, nego je i zdravo, neće vas udebljati, a vaši snovi bit će ljepši i lakši.



Pozicija spavanja

Nedavna istraživanja u Hong Kongu dovela su do zaključka da spavanje na trbuhu povećava mogućnost seksualnih snova ili snova da vas netko guši ili proganja. No, i za to postoji objašnjenje. Kada, primjerice, muškarci spavaju na trbuhu, penis se mnogo lakše stimulira. U tom položaju pritišću se pluća pa je mnogo teže disati, što se može u snovima protumačiti kao gušenje. Što se tiče proganjanja, činjenica je da u toj pozi, imate najmanje mogućnosti za pokrete, što može dovesti do osjećaja nemobilnosti, odnosno od straha da vas netko slijedi i proganja, a vi mu ne možete pobjeći.

Također, znanstvenici savjetuju da ako se želite sjećati snova,  morate ostati u istoj poziciji u kojoj ste se probudili. Ako pak se probudite te morate na toalet, a želite nastaviti isti san, legnite u pozu u kojoj ste se probudili. Tada su najveće šanse da će vam se želja i ostvariti.

Droge, lijekovi i vitamini
Bilo da uzimate ilegalne droge ili pak lijekove i vitamine prepisane od liječnika, mnogi od njih utječu na spavanje, pa tako i snove. Primjerice, antidepresivi mogu učiniti snove realnijima nego što se čine, a nažalost, većinom se radi o noćnim morama. No, nisu to jedini lijekovi.

Zanimljivo je spomenuti da vitamin B6 utječe na lakše pamćenje snova. To ne treba čuditi jer vitamin B6 jedan je od faktora koji tijelo koristi za pretvaranje određenih aminokiselina u neurotransmitere, koji pak utječu na spavanje. Treba imati na umu da ne reagira svaka osoba jednako na iste lijekove, pa se nikada ne zna što možete očekivati.

Odvikavanje

Zašto pušači koji su na odvikavanju sanjaju cigarete? Ili zašto osobe na dijeti sanjaju čokolade i kolače?Vrlo jednostavno, jer oni su predmet žudnje koji ne mogu zadovoljiti u stvarnome životu, što se manifestira na snove. No, primjerice, pušači i godinama, pa i desetljećima nakon što su prestali pušiti, s vremena na vrijeme, imaju snove o cigaretama. Naime, čak 63 posto osoba koje su prestale pušiti prije godinu dana, sanja pušenje cigareta.

Crno-bijeli televizor i horor filmovi
Ako ste odrasli uz crno-bijele televizore, velika je mogućnost da i dan danas imate snove – u crno-bijeloj boji. Naime, znanstvenici tvrde da su najpodložnija bila djeca od treće do desete godine koja su gledala crno-bijelu televiziju. I dok crno-bijelo snovi mogu biti neobični, veće probleme s noćnim morama, posebno kod djece, ali i nekih odraslih, mogu izazvati filmovi strave i užasa ili nekog sličnog potresnog žanra. Naravno, tu su i drugi mediji kao što su knjige, videoigrice, a kod male djece čak i crtani filmovi.

Trudnoća i poslije porođaja

Istraživanja su pokazala da trudnice, ali i žene nakon porođaja, imaju vrlo živopisne snove. Razlozi se mogu pronaći u hormonalnim promjenama, emocijama, nedostatku sna. No, ponekad i ti snovi mogu pomoći u toj ne maloj tranziciji koja će se dogoditi ili se dogodila u životu žene.

izvor:zena.hr

Nema komentara:

Objavi komentar

 
Pokreće Blogger.

Sample Text

Followers