Social Icons

Featured Posts

Šminka za mlade djevojke

utorak, 22. srpnja 2014.

    Što ranije djevoke počnu koristiti šminku, veći je rizik od kancerogenih oboljenja!

Maskare, sjenila, puderi i druge vrste dekorativne kozmetike sadrže kemikalije koje su štetne i mogu uzrokovati rak, neplodnost i poremećaj rada hormona.


Studija, koju je provela udruga Environmental Working Group (EWG), tvrdi je kako se šanse za oboljenje povećavaju što je dob djevojka koja koristi šminku niža.

Većina mladih Britanki šminku počinje nanositi oko 11 godine života, ali neki beauty saloni i proizvodi dostupni su i djeci u dobi od šest godina.
EWG studija provedena nad djevojčicama starima između 14 i 19 godina pokazala je kako su svi beauty proizvodi testirani na djevojkama bili opasni i sadržavali kemikalije poput  triklosana, parabena i ftalata. 

Ove kemikalije i prijašnjim su istraživanjima povezani s kancerogenim oboljenjima i hormonalnim poremećajima, a stručnjaci smatraju kako mogu biti povezani i s depresijom. 

Istraživanje EWG-a otkrilo je kako mlade djevojke  koriste i do 17 različitih beauty proizvoda dnevno – poput laka za nokte i farbi za kosu – dok odrasle osobe koriste oko 13 takvih preparata.  I druge studije upozorovajau na opasnosti dekorativne kozmetike. Tako je nedavno britansko istraživanje pokazalo kako žena tijekom života prosječno pojede 1000 ruževa za usne!

Dok dođu u tinejdžersku dob, mlade djevojke već imaju ustaljene beauty rituale, utvrdila je studija. A kako se povećava sloj preparata koje nanose na sebe, raste i opasnost od ozbiljnijih oboljenja! Stoga je i ovdje dobar savjet što kasnije - to bolje - počesti s beauty ritualima, a i tada ostati umjeren i ne pretjerivati!

izvor:ordinacija.hr

Nema komentara:

Objavi komentar

 
Pokreće Blogger.

Sample Text

Followers