Social Icons

Featured Posts

Azerbajdžan (Baku) -Zemlja vatre, šafrana i ljepote

nedjelja, 24. kolovoza 2014.

    Baku glavni grad


Azerbajdžan, službeno Republika Azerbajdžan je država u južnom Kavkazu s izlazom na Kaspijsko jezero. Na sjeveru graniči s Rusijom, na zapadu s Gruzijom i Armenijom, na jugu s Iranom. Azerbajdžanska eksklava Nahičevan graniči na sjeveru s Armenijom, na jugu s Iranom i na zapadu s Turskom.

Azerski jezik kojim govori većina stanovništva je član turkijske jezične skupine (najpoznatiji član ove skupine je turski). Najzastupljenija religija je Islam.

Baku
Baku (aze. Baki, Baky) je glavni grad Azerbajdžana. Uglavnom se vjeruje kako je Baku dobio ime od perzijske riječi Bād-kube,  "Vjetroviti grad", ili pak Baghkuh  tj. "Božje brdo". Tako ga arapski izvori ga imenuju Baku, Bakuh, Bakija ili Bakije. No, postoji mogućnost da mu ime potječe od riječi baku što jednostavno znači "brdo", na lakijskom jeziku i turskom jeziku.


Baku nudi veliku lepezu kulturnih događanja, te povijesnu i umjentičku baštinu međunarodnog značaja. U gradu se nalazi mnogo muzeja, uglavnom povijesti i umjetnosti. Njegove kulturne vrijednosti su prepoznate 2009. godine kada je bio "Islamskim gradom kulture" U Baku je održana i Eurovizijsko natjecanje u plesu 2010. godine. Od kulturnih institucija najvažnije su: Azerbejdžanska državna filharmonija, Azerbejdžanska državna akademska opera i kazalište i Azerbejdžansko Kino. Od festivala tu su: Internacionalni filmski festival, Internacionalni Jazz festival, Festival Novruza, Gül Bayramı ("Festival cvijeća") i Državni kazališni festival.
U gradu je održan 57. festival Pjesme Eurovizije 2012.


Arhitektura Bakua je svjetski poznata, od Starog grada (İçəri Şəhər) s povijesnim građevinama, do modernih građevina i prostranog plana Bakuske luke.


Prije Drugog svjetskog rata nastalo je najviše građevina u eklektičnom stilu europskog historicizma kao jedinstven spoj utjecaja Istoka i Zapada. Zbog toga je prozvan "Pariz Istoka". Kasna moderna i postmoderna arhitektura se javlja 2000-ih, te zahvaljujući gospodarskom razvoju staklena pročelja niču širom grada (poput "SOCAR Tornja" ili "Plamenih tornjeva").


Nema komentara:

Objavi komentar

 
Pokreće Blogger.

Sample Text

Followers