Social Icons

Featured Posts

Za prve sijede slatko rješenje

srijeda, 20. kolovoza 2014.



Iako je pojava sijedih često uvjetovana genima i godinama, može biti povezana i s prehranom. Upravo nedostatak bakra, minerala koji je tijelu potreban za proizvodnju melanina, može izazvati neželjene sijede vlasi, kažu nutricionisti.  A među najefikasnije namirnice koje potiču stvaranje melanina - pigmenta koji kosi i koži daje boju, uvrstili su tamnu čokoladu, kao jedan od najvrednijih izvora bakra.

No osim omiljenim slatkišem, beživotnu, lomljivu i kosu bez sjaja, možete izliječiti prehranom.


- Želite li sjajnu i zdravu kosu, jedite namirnice bogate vitaminom A poput mrkve - savjetuje nutricionistica Kimberly Snyder, čije savjete obožavaju hollywoodske zvijezde Drew Barrymore, Olivia Wilde i Dita Von Teese.

Ako je vaša kosa krhka, tanka i lomljiva, to je znak da vam nedostaje željeza, a rješenje je u crvenome mesu. Ono obiluje željezom koje sudjeluje u transportu kisika krvotokom do folikula vlasi te jača lomljivu kosu i daje joj čvrstoću.

Da bi vaša kosa bila jaka i njegovana, dvaput na tjedan pojedite porciju govedine, a ako ste vegetarijanac, leće ili tofua, koji su također dobri izvori željeza. Gruboj i oštroj kosi pomoći će namirnice bogate omega-3 i 6 masnim kiselinama koje blagotvorno djeluju na vlasište jer sprečavaju njegovo isušivanje te kosu čine elastičnijom, nježnijom i svilenkasto mekom.

Odličan izvor esencijalnih masnih kiselina je masna riba - tuna, losos i skuša, pa ih jedite jedanput, dvaput na tjedan. Želite li pojačati prirodni sjaj kose, jedite avokado i orahe koji će osigurati bolje podmazivanje kutikula na vlasima te će njihova površina biti glatka, a kosa sjajnija.

Nema komentara:

Objavi komentar

 
Pokreće Blogger.

Sample Text

Followers