Social Icons

Featured Posts

Opadanje kose

nedjelja, 17. kolovoza 2014.

    Kosa pamti i naplaćuje stres i nezadovoljstvo




Kosa pamti šokove koji potresaju organizam i naknadno naplaćuje opadanjem kose i(li) perutanjem tjemena.

Smrtni slučajevi u porodici, porod, operativni zahvati, poremećaj sna ili neki drugi stres su dovoljni da kosa „odgovori“ pretjeranim opadanjem.

Mišljenja koju su ranije važila i koja kažu da kosu treba češljati radi pojačavanja cirkulacije na tjemenu više ne vrijede.
Danas moderne žene pretjerano češljanje doživljavaju kao noćnu moru. Prvenstveno zbog vremena potrebnog za dugotrajno češljanje, a onda i zbog ispadanja kose, u velikim količinama, prilikom češljanja.

U današnjem vremenu, u kojem živimo 150 km/sat, pored muškaraca i žene se susreću s ispadanjem kose. Istraživanja su pokazala da svaka deseta žena, prije pedesete godine, izgubi polovicu kose. Pogoršanje nastupa nakon stresnog perioda, uzburkanih hormona ili ulaskom u period klimaksa.

Porodilje posebno imaju problema s ispadanjem kose. Tokom trudnoće kosa doživljava pravi „procvat“, ali nakon proživljenog stresa poroda i pod uticajem uzburkanih hormona svaka druga žena se susreće sa prorjeđivanjem kose.

Tokom perioda menopauze, koju prati gubitak hormona estrogena, popratna pojava je i gubitak kose. Kada se hormoni stabilizuju kosa ponovo raste, ali uglavnom sijeda.

Kosa pamti razna stresna stanja i reaguje nakon akumuliranog stresa pojačanim opadanjem kose i to nakon smrtnih slučajeva, nesreće, nekog nezadovoljstva, poremećaja sna, operativnih zahvata, bolesti kože tjemena.




Dijete dosta često mogu biti i pravi mali šokovi za organizam koji reaguje opadanjem kose. Anemije, kojima su žene sklone, posebno sa nedostatkom željeza mogu izazvati opadanje kose. Žene koje nemaju dovoljno željeza u krvi obično su u deficitu i cinka i folne kiseline koji su neophodni za zdravlje kose.

Prema najnovijem istraživanju osobe koje se češće i agresivnije češljaju, imaju pojačan gubitak kose, suprotno ranijim mišljenjima prema kojima je kosa bila jača, kod dugotrajnog češljanja i masiranja tjemena,  zbog pojačane mikrocirkulacije tjemena.

Danas postoje preparati koju mogu u dobroj mjeri da regeneriraju kosu, posebno preparati koji imaju idealan sastav minerala i vitamina neophodnih za pravilan rast kose. Ukoliko je iz nekog razloga organizam u deficitu gradivnih elemenata za normalan rast kose i noktiju, moderni preparati izbalansiranog vitaminsko-mineralnog sastava mogu da poprave stanje sa kosom u dobroj mjeri.

izvor:mojezdravlje.ba

Nema komentara:

Objavi komentar

 
Pokreće Blogger.

Sample Text

Followers