Social Icons

Featured Posts

Trudnoća - Čajevi za trudnice

petak, 8. kolovoza 2014.

Trudnicama se čajevi preporučuju kao zamjena za kavu, kao jedan od načina hidratacije, ali i u slučaju nekih tegoba, prehlade, te mučnina.

Čajevi od mente i đumbira olakšavaju jutarnje mučnine, matičnjak ima umirujuće djelovanje, kao i kamilica, dok šipak zbog količine vitamina C jača imunitet. Najsigurnije je piti blage čajeve poput kamilice ili voćnih čajeva i izbjegavati jake čajeve koji sadrže veću koncentraciju teina i kofeina. Uz kamilicu preporučuje se i čaj od gospine trave, listova breze, no sa svim čajevima treba biti oprezan. Bez obzira na to poželi li trudnica jednostavno šalicu čaja ili ga pije zbog određenih zdravstvenih tegoba, svakako bi trebala razgovarati sa svojim doktorom o tome koje biljke bi joj preporučio.


Čaj od maline se preporučuje

Malinu se zbog ljekovitih svojstava njezina lišća smatra najboljom biljkom za održavanje trudnoće. List maline bogat je kalcijem, magnezijem, željezom, fosforom, kalijem, vitaminima B, C i E, sadrži i alkaloid fragarin, koji povećava plodnost kod žena i muškaraca. Čaj od lišća malina priprema se tako da se 1-2 velika žlica lišća maline prelije vrelom vodom. Nakon 20 minuta treba procijediti. Može se piti 2-3 puta na dan. Djeluje umirujuće na probavu, smanjuje mučninu i povraćanje, te pomaže da se lakše iznese trudnoća. Čaj se može pripremiti i od listova malina i kupina, a bilo bi najbolje piti ga nezaslađenog.

Kopriva

Kopriva je bogata željezom, kalcijem, proteinima i drugim važnim nutrijentima. Kopriva je idealan tonik za trudnoću, koji štiti i jača bubrege, povećava plodnost žena i muškaraca, štiti majku i fetus, smanjuje grčeve u nogama i porođajne bolove, sprečava krvarenje nakon poroda, ublažava hemoroide, poboljšava kvalitetu i količinu majčinog mlijeka. Čaj od koprive vrlo je hranjiv, te je izuzetno koristan tijekom druga dva tromjesečja trudnoće i laktacije.
Čaj od koprive treba piti umjereno, šalicu do dvije dnevno. Čaj od koprive priprema se tako da se na jednu čašu vode stavi jedna vrhom puna čajna žlica koprive (lišća i stabljike). Vrelu vodu prelijte preko koprive, poklopite i ostavite da odstoji pet minuta. Procijedite i popijte malim gutljajima. U trudnoći izbjegavajte piti koncentrirani sok koprive.

izvor:zena.hr

Nema komentara:

Objavi komentar

 
Pokreće Blogger.

Sample Text

Followers