Social Icons

Featured Posts

Akne - Problem i u tridesetoj

ponedjeljak, 16. lipnja 2014.





Često se misli da se akne pojavljuju samo kod mladih u doba puberteta, međutim prema istraživanjima, 25 posto odraslih muškaraca i 50 posto odraslih žena imaju problema s aknama. I dok se "ispod dvadesete" akne pojavljuju pretežito na gornjem dijelu lica, kod odraslih se gotovo isključivo javljaju na donjem, i to na bradi, vratu, oko usana.

Glavni razlozi za pojavu akni u kasnijoj životnoj dobi se povezuju s velikim utjecajem hormona stresa na povećanu sintezu muških hormona (androgena) kao i na hormonalne oscilacije koje se javljaju prije i tijekom menopauze.

Akne u menopauzi nastaju kao rezultat povišene razine progesterona uz manjak estrogena, koji snažno stimuliraju lojne žlijezde na povećanu proizvodnju sebuma. Osim toga, stres stimulira nadbubrežne žlijezde na proizvodnju hormona stresa-kortizola i dehidroepiandrosterona (DHEA).

Postoji vrsta akni koja nastaje zbog vrlo dugog uzimanja nekih lijekova. Među njima su kortizon, testosteron, anabolici, jod, brom, vitamin B12. Nije još razjašnjen mehanizam koji u pojedinih osoba izaziva pojavu akni zbog uzimanja nekih lijekova. Pretpostavlja se daje riječ, primjerice kada se radi o kortizonu, o smanjenju obrambene moći organizma, a to znači i kože.


Terapija kod odraslih može biti sistemska, lokalna i laserom. Sistemski se daju hormoni,antibiotici i izotretinoin, a lokalno se koriste mnogi preparati koji ne smiju isušivati kožu, a to je najčešće nuspojava mnogih aktivnih sastojaka.
Dermatolozi savjetuju korištenje preparata koji sadrže retinol kao najbolji odabir za tretiranje akna u odrasloj dobi. On će kontrolirati veličinu pora, ali i poticati sintezu kolagena i hijaluronske kiseline pa neće dodatno isušiti kožu. Također, ne treba pretjerivati sa količinom nanosa kreme na lice.

Nema komentara:

Objavi komentar

 
Pokreće Blogger.

Sample Text

Followers