Social Icons

Featured Posts

Jabučni ocat u borbi protiv dijabetesa, debljine, lošeg holesterola

ponedjeljak, 30. lipnja 2014.

            Izvor zdravlja u jabukovom octu                      



Jabučni ocat se s razlogom naziva 'super tekućinom' – osim što poboljšava probavu, čisti lice, s njime se sjajno može očistiti i sav drveni namještaj. Stoga, ako u dubini kuhinjskog ormarića držite neiskorištenu bocu jabučnog octa, vrijeme je da otkrijete sve njegove čari


Sa znanstvenog stajališta, jabučni ocat je tako sjajan zbog visoke koncentracije octene kiseline koja poboljšava tjelesnu apsorpciju važnih minerala iz hrane koju konzumiramo. Naravno, jabučni ocat ne može se smatrati 'univerzalnim lijekom', no svakako ga je korisno uvrstiti u svakodnevnu primjenu te ga koristiti, na primjer, poput preljeva za salatu, piše bodyandsoul.com.au.

Prilikom kupovine octa važno je držati se jednostavnog pravila – što je ocat 'ružniji', to je bolji. Naime, smeđi i mutni ocat je koncentriraniji. Svijetli, gotovo bezbojni ocat prolazi kroz više faza filtriranja te je znatno manje učinkovit.

Pomaže u borbi protiv dijabetesa

Nekoliko istraživanja pokazalo je da ocat može pomoći u snižavanju razine glukoze, što je pak ključno kod osoba koje pate od dijabetesa tipa 2. Studija iz 2007. godine sa sveučilišta Arizona u SAD-u otkrila je kako uzimanje dviju žlica jabučnog octa s 30 grama tvrdog sira prije spavanja smanjuje razinu šećera u krvi za 4 do 6 posto.

Smanjuje apetiti i želju za grickalicama
Švedska studija iz 2005. godine pokazala je da osobe koje jedu kruh lagano posut jabučnim octom dulje osjećaju sitost te su zadovoljnije nakon jela, za razliku od osoba koje jedu običan kruh. Magičan sastojak koji se nalazi u octu i za koji se vjeruje da suzbija apetit je octena kiselina, koja pomaže smanjiti glikemijski indeks hrane, smanjujući stopu po kojoj se šećer ispušta u krvotok i smanjujući apetit.

Snižava loš kolesterol
Istraživanje objavljeno 2012. godine u časopisu Life Science Journal otkrilo je da konzumacija jabučnog octa tijekom osam tjedana može značajno smanjiti štetne krvne lipide koji pridonose visokoj razini kolesterola i triglicerida u ljudi koji pate hiperlipidemije, odnosno prevelike količine masti u krvi.
 
Pomaže u skidanju kilograma
I dok brojni ljudi tvrde kako im je upravo jabučni ocat pomogao u skidanju kilograma, znanstveni dokazi po tom pitanju su slabi. Međutim, jedna mala japanska studija, objavljena 2009. u časopisu Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry, otkrila je da su pretili ljudi koji su tijekom 12 tjedana konzumirali između 15 i 30 mililitara octene kiseline, koja je glavni sastojak octa, razrijeđene s vodom, iskusili značajan gubitak kilograma, trbušne masti, opsega struka i triglicerida, vrste masnoće u krvi.

Vraća sjaj kosi
Mnogi tvrde kako upravo jabučni ocat radi čuda po pitanju izgleda kose, čineći je sjajnom, glatkom i bez peruti. Brojni stručnjaci za kosu preporučuju miješanje jednake količine octa s jednakim udjelom vode te nanošenje na kosu poput regeneratora. Odnosno, mješavinu octa i vode valja nanijeti na kosu, ostaviti da djeluje oko 15 minuta i potom isprati.

Poliranje drvenih površina
Ovo je još jedno poznato magično svojstvo jabučnog octa. Pomiješajte pola šalice bilo kojeg biljnog ulja s pola šalice jabučnog octa te tom smjesom prebrišite drvene površine. Kombinacija biljnog ulja i octa lijepo će očistiti drveni namještaj te ukloniti sve mrlje i nahraniti drvo.

Pomaže probavi
Nutricionistica Lisa Guy kaže da pijenje jabučnog octa prije svakog obroka poboljšava probavu, a ocat je posebno koristan za osobe s problemima kao što su refluks želuca, nadutost i probavne smetnje. Stoga je jabučni ocat sjajno koristiti za preljev za salatu ili se pak prije jela može popiti jedna čajna žličica octa s vodom.



autor: M.Š

 

Nema komentara:

Objavi komentar

 
Pokreće Blogger.

Sample Text

Followers