Social Icons

Featured Posts

Arganovo ulje - Marokansko zlato u službi zdravlja i ljepote

subota, 21. lipnja 2014.

Arganovo ulje se na području Maroka već stoljećima koristi u njezi kože i kose, a njegova iznimna svojstva zaslužna su i za sve veću popularnost u ostalim dijelovima svijeta.


Ovo ulje bogato je oleinskom i linolnom kiselinom, karotenima i vitaminom E, a dobiva se tiještenjem ploda drveta Argania spinosa, koje raste isključivo na području jugozapadnog Maroka.
Arganovo ulje još uvijek se proizvodi na tradicionalan način, a procjenjuje se kako je za litru ulja potrebno uložiti 20 sati rada i otprilike 100 kilograma svježih plodova.

Arganovo ulje često nazivaju i tekućim zlatom zbog  visokog udjela vitamina, minerala i nezasićenih masnih kiselina.  Osim što snižava razinu kolesterola i jača obrambeni sustav organizma poznat je i kao jedan od najsnažnijih prirodnih sastojaka za tretiranje bora i zadržavanje mladolikog izgleda kože. Zbog spomenutih vrijednosti i učvršćivanja kože arganovo ulje jedno je od omiljenih  u kozmetičkoj industriji i često ga možete pronaći u proizvodima za njegu lica i tijela. 



Arganovo ulje sadrži vrlo visoke količine nezasićenih masnih kiselina, uključujući  i linoleinsku kiselinu, koja štiti i regenerira kožu. Masne kiseline također stimuliraju međustaničnu oksigenaciju, koja pomaže u vraćanju osnovne ravnoteže vode i lipida u hidrolipidnom sloju kože. Na taj se način sprečava sušenje kože i gubitak elasticiteta, što znači sprečavanje nastanka bora, te koža postaje mekša i zategnutija.

Učinak protiv nastajanja bora se povećava zbog prisutnosti velike količine vitamina E (tokoferola), koji je poznat kao najsnažniji biološki antioksidans i kao takav neutralizira slobodne radikale. Isto tako, vitamin E štiti stanične membrane od lipidne oksidacije čime usporava proces starenja te pomaže regeneraciji kože oštećene ožiljcima.

Redovito korištenje arganovog ulja u njezi kože ima mnogobrojne pozitivne učinke:

  •     Poboljšava čvrstoću i elastičnost kože
  •     Sprječava nastanak bora
  •     Smanjuje vidljivost ožiljaka, uključujući i ožiljke od akni
  •     Pogodan je za prevenciju nastanka strija u trudnoći
  •     Koristi se za njegu kože novorođenčadi
  •     Pogodan je za njegu suhe, ali i masne kože jer regulira lučenje sebuma
  •     Umiruje, regenerira i djeluje protuupalno
  •     Koristi se kod seboreje, dermatitisa i psorijaze

 Bez obzira na tip kože možete ga koristiti svakodnevno u njezi kože lica i tijela
-  Za njegu lica dodajte nekoliko kapljica arganovog ulja hidratantnoj kremi ili ga izravno nanesite na kožu  prije spavanja. Što se tiče njege kože tijela, preporučuje se nakon kupanja ili tuširanja na vlažnu kožu nježno umasirati ulje.
- Ukoliko želite arganovo ulje koristiti kao piling, ravnomjerno ga pomiješajte s prirodnom soli. Arganovo ulje pogodno je i za masažu s obzirom da opušta mišiće, a posebno mišiće kralježnice.

Možete ga dodati kremi za ruke ili svakodnevno navečer namažite ruke i nokte čistim arganovim uljem. Također, preporučuje se jednom tjedno potopiti ruke na 15 minuta u mješavinu arganova ulja i limunovog soka u omjeru 1:1.

Arganovo ulje i ljekovita svojstva
U zdravstvene svrhe preporučuje se uzimati dvije žličice arganovog ulja na dan, a njegovi učinci su sljedeći:
  •     Snižava razinu kolesterola i lipida
  •     Jača obrambeni sustav organizma
  •     Moćan je antioksidans
  •     Pomaže kod svih upalnih bolesti kože (seboreja, psorijaza, akne, neurodermatitis, alergijski dermatitis)
  •     Stimulira cirkulaciju
  •     Poboljšava kapacitet mozga
  •     Blagotvorno utječe na jetra i probavu, reumatske i kardiovaskularne bolesti


izvor: krenizdravo.com

Nema komentara:

Objavi komentar

 
Pokreće Blogger.

Sample Text

Followers