Social Icons

Featured Posts

Celulit - Šta uzrokuje celulit

nedjelja, 29. lipnja 2014.

Narančina kora se ne nasljeđuje, a prouzročiti je mogu tablete protiv bolova, stres i pušenje, ali i pogrešan način vježbanja. Celulit ima gotovo 95 posto žena


Celulit ima 95% žena

Celulit uzrokuje opuštanje mišića i nakupljanje masti ispod površine kože, a nema ga tek pet posto žena. Mišićno tkivo postaje toliko slabo da se odvaja od kože što čini naslage masti ili narančinu kožu još uočljivijom. To je najvidljivije kod žena jer je njihovo mišićno tkivo posloženo okomito, a kod muškaraca "cik-cak". Kroz okomito mišićno tkivo masne naslage lakše prodiru pa je zato i izraženiji.

Dijeta
Celulit nije nasljedan i na njegovu pojavu najviše utječu vanjski faktori kao što su prehrana, stres, pušenje, tablete protiv bolova i liposukcija. Rigorozne dijete mogu potaknuti stvaranje celulita, pogotovo one u kojima je unos proteina premalen ili nikakav. Zbog toga tijelo zadržava vodu koja "stoji" u potkožnom sloju, kao i masne naslage, te se tako potiče stvaranje kvržica i udubina. Osim toga, stalno variranje težine utječe na elastičnost kože koja se pri tom opušta te celulit čini još vidljivijim.

Prerađenu hranu treba izbjegavati

Preporučuje se jesti namirnice bogate proteinima kao što su ribe, jaja, morski plodovi, grah, orahe i sjemenke, a u prehranu je najbolje uključiti i dobre ugljikohidrate poput voća, punozrnatih žitarica i povrće. Prerađenu hranu i bijeli kruh najbolje je izbjegavati.

Stres

Stres uzrokuje pojačano lučenje hormona kortizola što izaziva nakupljanje masti na trbuhu, bokovima, stražnjici i bedrima. Hormonalna neravnoteža također slabi mišićno tkivo i čini ga manje fleksibilnim zbog čega se masti lakše nakupljaju ispod kože. Kortizol potiče želju za nezdravom hranom koja u trenu podiže raspoloženje, stoga mu treba doskočiti zdravim grickalicama kao što su orašasti plodovi i borovnice. One su odličan izvor cinka čiji se nedostatak u tijelu povezuje s tjeskobom i depresijom.

Pušenje

Cigarete slabe mišićno tkivo, smanjuju elastičnost kože i pospješuju nakupljanje masti ispod površine. Također, remete cirkulaciju što uzrokuje zadržavanje vode, a samim time i pojavu celulita. Najbolja prevencija jest prestanak pušenja. Stručnjaci upozoravaju kako i e-cigarete sadrže nikotin koji remeti cirkulaciju, pa nisu ništa bolje od uobičajenih cigareta.

Tablete protiv bolova

Nesteroidni protuupalni lijekovi (aspirin i brufen), baš kao i pušenje i dijete, uzrokuju zadržavanje vode u tijelu. Ako je moguće preporučuje se izbjegavati lijekove protiv bolova. Bolji izbor su oni na bazi paracetamola, ali prije uzimanja valja se posavjetovati s liječnikom.

Liposukcija

Iako se liposukcija čini kao dobra ideja, estetski kirurzi upozoravaju kako taj zahvat lišava pacijenta viška masti, ali ostavlja neravnine. Zbog toga celulit može postati još vidljiviji. Bolje rezultate daju lipomasaža i tretman radiovalovima koji zaglađuju kožu.

Prekrižene noge

Sjedenje prekriženih nogu tijekom duljeg razdoblja remeti cirkulaciju i pritišće glavnu krvnu žilu na bedru. To može uzrokovati zadržavanje vode i pojačati vidljivost celulita. U borbi s time pomaže jednostavno pedaliranje ispod radnog stola nalik na vožnju biciklom. Podignite noge od poda i pedalirajte oko 30 sekundi. Postupak treba ponoviti nekoliko puta na dan.

Oštećenje od sunca

Sunce osim što postarava izgled kože, i celulit čini izraženijim. Ono potiče reakciju u kojoj slobodni radikali mogu oslabjeti mišićno tkivo i stanice kože. Opekline od sunca također mogu uzrokovati zadržavanje vode u tijelu. Organizam reagira na oštećenje i toksine zbog čega bubrezi trebaju pojačano raditi da bi ih izbacili što mu predstavlja velik napor. Stoga se preporučuje koristiti kreme sa zaštitnim faktorom i piti dovoljno vode jer ona balansira udio soli u organizmu.

Kardio vježbe
Kardio vježbe neće pogoršati celulit, ali neće ga ni ublažiti. Taj tip vježbi nije dovoljan, već ih valja kombinirati s vježbama oblikovanja. Studije su potvrdile da su ljudi koji su tijekom osam tjedana imali 30-minutni kardio trening izgubili 1,8 kilograma, ali nisu dobili mišićnu masu. Oni koji su kombinirali kardio i trening oblikovanja smršavjeli su 4,5 kilograma i dobili 0,9 kilograma mišićne mase. Trening bi trebao uključivati čučnjeve koji jačaju mišiće bedara i stražnjice. Ovu vježbu treba ponavljati nekoliko puta na dan.

Steznici

Redovito nošenje steznika može celulit učiniti još izraženijim. Steznik djeluje kao čvrsta gumica i steže se pri svakom pokretu što smanjuje cirkulaciju, a može čak uzrokovati i zastoj limfa te pucanje vena. Privremeno će pomoći omatanje tijela prozirnim folijama koje mogu zagladiti kožu, ali dugoročno neće imati velik učinak.

Alergije
Tijekom alergijske reakcije tijelo otpušta histamin koji potiče zadržavanje vode i tjera bijele krvne stanice prema potencijalnoj infekciji. To je najvidljivije kod jače alergijske reakcije kao što je intolerancija na hranu. U tom se slučaju najbolje obratiti liječniku kako bi vam pomogao s prehranom.

izvor:24sata.hr

Nema komentara:

Objavi komentar

 
Pokreće Blogger.

Sample Text

Followers