Social Icons

Featured Posts

Loše stvari koje se nalaze u kockama leda

ponedjeljak, 30. lipnja 2014.

Jeste li se ikad zapitali što se zapravo nalazi u kockicama leda. Brojna su istraživanja naime dokazala da se u ledenim kockicama kriju ne samo potencijalno opasne baterije, već i ostaci fekalija te plijesan i gljivice

Bakterije
Istraživanje iz 2011. koje se bavilo čistoćom ledomata u restoranima i kafićima prokazalo je da su 33,3 posto uzorka leda imala povišenu razinu patogenih bakterija, a 72,2 posto bilo je pozitivno na prisutnost koliformnih bakterija fekalnog podrijetla. Nije neobično da se bakterije akumuliraju u ledomatima zbog čega se kontaminiraju i same kockice leda. Najveći problem nastaje kad kontaminirane kockice leda dodiruju drugu hranu i na taj način šire zarazu. Ako se u restoranima ne posvećuje dovoljna briga o higijeni, to može biti velik problem. Istraživanja su pokazala da se, osim koliformnih bakterija, u kockicama leda često nalaze i bakterije Escherichije coli, Helicobacter pylori i Listera monocytogenes.

Plijesan
Osim bakterija, na kockicama leda često se može pronaći i plijesan. Naime, nerijetko se gljivice i plijesan mogu naći u ledomatima u kafićima i restoranima, ali i u zamrzivaču i kod kuće. Hladne temperature inače ne pogoduju razvoju plijesni, no problem nastaje ako se ti aparati uključuju nakon dugo vremena, kao što je slučaju s vikendicama. Vlasnici restorana i kafića trebali bi voditi računa o tome da nekoliko puta godišnje dobro očiste ledomate kako bi spriječili nastanak plijesni. Zašto riskirati kad redovitim čišćenjem možete bezbolno riješiti taj problem.

Sve što imate na rukama završi u ledu
Ako koristiti žlicu za vađenje leda a da prethodno niste oprali ruke, vrlo lako sve što imali na rukama, uključujući i ostatke fekalija, završit će na toj žlici, a zatim i u ledu. Isto vrijedi i za stan, ako koristite plastične posude za led. Ako ih dirate ili vadite prljavim rukama, riskirate da eventualne mikrobe i bakterije s njih prenesete i na led. Ako želite smanjiti mogućnost kontaminacije, radije koristite vrećice za led i prilikom vađenja leda uvijek dobro operite ruke.




Mikrobiologinja Debra Huffman sa Sveučilišta South Florida za NBC News je rekla: 'Većina ljudi ne razmišlja o tome da obično nepranje ruku može biti smrtonosno. Jednostavno nisu svjesni rizika. To što imate na rukama neće imati čudan miris niti će vam izgledati čudno, radi se o onom što ne vidite, o mikroskopski sitnim česticama. Nećete ni znati da to imate na rukama'. Prema jednom istraživanju iz 2007. u Chicagu, pokazalo se da je 20 posto od 49 ispitanih restorana i barova u Chicagu bilo zaraženo visokom razinom ostataka fekalija, i to uglavnom preko kockica leda.

Iako se u kockicama leda mogu naći razne bakterije, ostaci fekalija i plijesan, zdravstveni rizik od konzumacije prljavog leda zapravo je jako nizak ako se radi o osobi s prosječnim imunitetom. Normalan imunološki sustav može podnijeti te kontaminacije, no opasnost prijeti ako se zbog loše higijene preko leda rašire neki opasniji virusi ili kao je riječ o osobi s narušenim imunitetom.





izvor:tportal.hr


Nema komentara:

Objavi komentar

 
Pokreće Blogger.

Sample Text

Followers