Social Icons

Featured Posts

Saznajte simptome bubrežnog kamenca

ponedjeljak, 23. lipnja 2014.

        Bubrežni kamenac može imati raznovrsne simptome, a može se dogoditi i da ih uopće nema

Bubrežni kamenac može imati raznovrsne simptome, a može se dogoditi i da ih uopće nema. Veliko kamenje, koje ispunjava cijeli kanalni sustav bubrega, ne mora stvarati tegobe, već se na njega posumnja tek na osnovu povremenih patoloških nalaza u mokraći. Manje kamenje češće pokazuje simptome zato što svojim pokretanjem izaziva bol ili pojavu krvi u mokraći.

Kamenac koji se kreće niz mokraćni kanal izaziva vrlo jaku bol u obliku grčeva, koja se intenzivira, a može biti praćena mučninom i povraćanjem. Obično započinje u slabini i širi se ka mokraćnom mjehuru. Preventive radi, najbolje je unositi veće količine tekućine, oko 2,5 litre dnevno. Ne treba mijenjati način prehrane dok se točno ne utvrdi sastav kamenca.

Na primjer, isključivanje mlijeka i mliječnih proizvoda bez prethodnog određivanja sastava kamenca, kao i obavljenih ispitivanja, može čak pogoršati situaciju. Uočeno je da je ovaj problem nasljedan, ali se ne zna sa sigurnošću je li uvjetovan genetskim čimbenicima, ili navikama u prehrani određene obitelji. Ono što se, međutim, sigurno zna jest da su kod osobe koja je jednom imala kamenac velike šanse da se on opet pojavi.


izvor:vecernji.hr

Nema komentara:

Objavi komentar

 
Pokreće Blogger.

Sample Text

Followers