Social Icons

Featured Posts

Patlidžan - Da li znate koliko je zdrav?

petak, 20. lipnja 2014.



Ovo ljubičasto povrće je  veoma zdrava namirnica koju morate uključiti u svoju prehranu. Iako patlidžan  nije svima ukusan, trebate ga jesti zbog svih njegovih zdravstvenih prednosti.   U samo 20 kcal na 100 g, patlidžan pruža obilje minerala i vitamina i pored toga poboljšava vaše zdravlje.Od vitamina, najzastupljeniji su vitamini B, ponajviše B1, B3, B6 i folati. No, ono što patlidžan čini visokovrednom namirnicom nije njegov vitaminsko-mineralni sadržaj, već fitonutrijenti koji poseduju antioksidativna, antikancerogena i protivupalna svojstva.

Za prevenciju  raka

Istraživanja su pokazala da patlidžan sadrži bioflavonoide koji, osim što poboljšavaju delovanje vitamina C, djeluju kao snažni antioksidansi, te štite ćelije od oštećenja i nastajanja raka.
Dalja istraživanja su pokazala da antocijan, kojeg ima najviše u kori ploda patlidžana, sprečava nastanak raka želuca.Element koji se zove nasunin, a možete ga pronaći u patlidžanu, je dobar u borbi protiv stanica raka u ljudskom tijelu. Ako uključite patlidžana u vašu prehrani na redovnoj osnovi onda ćete postati imuniji na dobijanje raka. Patlidžan je posebno dobar u borbi protiv raka debelog crijeva.

Za gubitak težine

Zbog male kalorične vrednosti, patlidžan je idealna hrana za gojazne osobe, kao i dijabetičare.
Sa velikim udjelom dijetalnih vlakana povoljno djeluje na zdravlje crijeva  Osim toga patlidžan ubrzava metabolizam, pa se masnoće brže sagorjevaju. 

Za zdravo srce i regulaciju šećera

Bogat je kalijumom, koji u saradnji sa natrijumom reguliše nivo vode u telu i normalizuje rad srca. Sadrži i manje količine magnezijuma, mangana i bakra. Smanjuje holesterol. Zidovi krvnih žila opušteniji, što rezultira boljem protoku krvi. Veliki broj vlakana i ugljikohidrata u patlidžanu čini patlidžan izvrsnom hranom za sve dijabetičare. Istraživanja su pokazala da ako redovno jedete patlidžan imat ćete smanjene šanse za razvijanje dijabetesa.

Za hidratantnu kožu

 Hidratizira kožu i čuva je hidratiziranom iznutra. Dakle, ako imate suhu kožu i kosu onda obavezno u jelovnik ubacite patlidžan.





Nema komentara:

Objavi komentar

 
Pokreće Blogger.

Sample Text

Followers