Social Icons

Featured Posts

Ljubomora

nedjelja, 8. lipnja 2014.

Osjećaj ljubomore prirodno ide uz ljubav i zaljubljenost. Osobu koju volimo želimo samo za sebe, javlja se patnja zbog ljubavi. Ljubomora i posesivnost često su povetani. Bitno je samopouzdanje u ljubavi...

 Ako je držite pod kontrolom, ljubomora je zdrav osjećaj koji hrani ljubav

Divan je prema vama, pažljiv, nježan i šarmantan. Prolazi li svaki vaš zajednički izlazak u čarobnoj atmosferi? Ni slučajno: kako dani odmiču, što više vremena provodite u njegovom društvu to sve češće primjećujete slatke poglede koje mu upućuje svaka žena koja prođe kraj njega. A on ih, naravno, zadovoljno prihvaća. Dakle, umjesto da vam nova ljubav donese sreću, ono što osjećate prema njemu postaje izvor patnje. Takvu patnju možete osjetiti i uz stalnog partnera ili muškarca koji vas je možda već zaprosio pruživši vam tako najveći dokaz svoje ljubavi. Ili pak uz supruga na kakvom vam zavide sve prijateljice jer vas i sada, nakon tolikih godina braka, gleda s neskrivenim obožavanjem. Vjerojatno ste toga savršeno svjesni, ali pretvarate se da ne znate što je uzrok vaše patnje. U tom slučaju, reći ćemo umjesto vas: riječ je o ljubomori!

Može, ali samo u malim dozama
Osjećaj ljubomore prirodno ide uz ljubav i zaljubljenost. Osobu koju volimo želimo samo za sebe i, ako se neka druga žena usudi pogledati ga (makar to bilo kradomice, usput ili čak nesvjesno) doživljavamo je kao opasnost. Ako ta potreba za posjedovanjem ostane u "razumljivim" granicama nije za osudu, zapravo ako je u malim dozama može djelovati kao svojevrsni afrodizijak. Problemi počinju kad ljubomora postane patološka. Nedavno istraživanje u Italiji pokazalo je da, ako neka osoba u roku 24 sata provede više od 60 minuta opsesivno razmišljajući o eventualnoj prijevari partnera, ljubomora koju osjeća može joj upropastiti život. Tada osjećaji koji se javljaju uz ljubomoru uzrokuju snižavanje razine serotonina, neuroprijenosnika koji utječe na dobro raspoloženje, a time i na vezu. Osim toga, veliki broj osoba koje pate od ljubomore ne uspijevaju tu emociju držati pod kontrolom. Stoga se gotovo svakodnevno pretvaraju u prave kriminalističke istražitelje nastojeći pronaći makar i najmanji dokaz nevjere svog partnera koji im je, nerijetko, potpuno vjeran.


Nedostatak samopouzdanja
Što izaziva tu emociju koja je, ovisno o osobi, više ili manje intenzivna, a u nekim slučajevima zaista može "slomiti" srce. Temelj za nastanak ljubomore je nesigurnost i, u velikom broju slučajeva, nedostatak samopoštovnja. Osim što vrijeđa partnera, optužba da je nevjeran usmjerena je prvenstveno protiv onoga od koga optužba dolazi. Kažete li svom partneru "varaš me", to zapravo znači isto kao da ste rekli "ne osjećam se posebnom u tvojim očima". Ili ste zapravo duboko uvjereni da žena poput vas, ako ne i boljih, ima na svakom koraku, a on može imati koju god poželi. Najgore što možete učiniti jest da sami sebe stavite u podređen položaj jer je u tom slučaju gotovo sigurno da ćete završiti kao gubitnica.

Želi vas, znači voli vas
Kako ne biste provodili besane noći izjedajući se od ljubomore i vodili beskonačne razgovore s najboljom prijateljicom nabrajajući joj svaki njegov sumnjivi pokret ili potez, dovoljno je uvjeriti sebe da upravo vi utjelovljujete sve što vaš partner očekuje od žene s kojom želi provesti ostatak života. Samopouzdanje se ne može kupiti, a nije niti dar prirode. Dakle, najbolji način da se ne prepustite negativnim emocijama jest suočiti se sa stvarnošću. Drugim riječima, ako živite ili izlazite s određenom osobom znači da želite upravo nju i da je ona vaš izbor. Vrijedi i obratno: najvjerojatnije on želi biti baš s vama (a niste jedina žena na svijetu) i želi da ga smatrate osobom vrijednom pažnje i ljubavi (a nije jedini muškarac na svijetu). Nema smisla da upropastite život apsurdnim i, u većini slučajeva, neutemeljenim paranojama, osim ako u vašem odnosu ne primijetite doista zabrinjavajuće znakove. Čak i ako u vašoj glavi ponekad zazvoni zvono za uzbunu, to ne mora nužno biti dokaz prijevare, posebice u dugim i stabilnim vezama. U takvim je vezama zdrava doza ljubomore najbolje sredstvo za podgrijavanje strasti koja s vremenom često gubi intenzitet. Ljubomora tada postaje neka vrsta provjere jeste li još uvijek i koliko zaljubljeni u svog partnera.



Kako preživjeti
Cjepivo protiv nevjere ne postoji, no ona nije jedini povod za ljubomoru. Ljubomora se ponekad odnosi i na neke druge sfere života. Primjerice na partnerovu prošlost, obitelj ili igranje nogometa s prijateljima. U tom slučaju, problem je isključivo u vama: toliko ste se poistovjetili s objektom svoje ljubavi da se, ne obasipa li vas pažnjom 24 sata dnevno, osjećate prevarenom. No, potpuno stapanje, tipično za početni stadij zaljubljenosti (nadopunjujemo se i jedno drugome dovoljni smo za sreću), s vremenom počinje gušiti, osobni osjećaj slobode pretvara se u "kamen oko vrata".
Mnoge žene takvu simbiozu žele za cijeli život. Najbolja taktika za preživljavanje kriza ljubomore (i za očuvanje veze) nije prihvaćanje nego poštivanje partnerova prostora. No, kako preživjeti večeri kad je on vani s prijateljima, a vi kod kuće sjedite sami i opsjednuti razmišljanjem što radi? Ljubomora je snažna emocija, a može biti i razorna pa bi je trebalo pretvoriti u konkretnu akciju: napravite alternativni plan. Odlazak s prijateljicama u disko klub nije dobro rješenje jer glasna muzika onemogućava normalan razgovor pa biste se mogli prepustiti negativnim mislima. Bolji izbor je izlazak na večeru u trendi restoran u kojem je, između ostalog, poželjno biti dotjeran. Pažljivo odaberite odjeću, otiđite frizeru i našminkajte se - pomoći će vam da ojačate samopouzdanje, a ono je jedino pravo i nepogrešivo oružje protiv ljubomore. To ne znači da mu vraćate milo za drago (ako izlaziš ti, i ja ću!), već da se možete osloniti na sebe i kad on nije uz vas. Osim toga, takav će potez pomoći da se lakše i brže oporavite u slučaju da vaša ljubavna priča jednog dana ipak završi: poništiti sebe da biste zadržali muškarca pogreška je koju nikada ne biste smjeli počiniti!



izvor:gorila.hr

Nema komentara:

Objavi komentar

 
Pokreće Blogger.

Sample Text

Followers