Social Icons

Featured Posts

Prestati pušiti uz pomoć napitka od zobi

srijeda, 4. lipnja 2014.




Zob (ovas) je biljka koja se ubraja u porodicu trava. Klasići zobi sadrže 2 do 6 cvjetića. Nalaze se na raširenoj metlici na vrhu stabljike. Zrna su obavijena pljevom, nesraslom sa zrnom,  po čemu se zob razlikuje od drugih žitarica.

Želja za pušenjem će se smanjiti pa i nestati, ako se pije napitak, pripremljen na sljedeći način:

- Uzmite emajliranu šerpu od tri litra. Do polovine je napunite neočišćenim ovsom (sa pljevom). Napunite zatim šerpu do vrha hladnom vodom, stavite je na šporet, i kuhajte ovas pola sata na laganoj vatri. Poslije toga procijedite vrelu tečnost u drugu posudu i odmah dodajte 100 grama nevena. Posudu dobro poklopite i umotajte u deku da dugo zadrži toplotu. Neka tako ostane 10-12 sati. Nakon toga procijedite tečnost i pijte po 200 mililitara 3 puta dnevno, prije jela – prenosi Aura.ba.

U objašnjenju ovakvog djelovanja zobi navodi se da zeleni ovas ima efekt blagog sedativa, i na neki način uspjeva umanjiti fizičku zavisnost od nikotina. Dio naučno provedenih studija je potvrdio ovakve zaključke, ali na kraju ipak nisu znantveno verificirane, jer neke druge, veće, studije, nisu došle do istih rezultata.

Poznato je da se u nizu tradicionalnih kultura i sistema narodne medicine zob (ovas) koristila za liječenje različitih vrsta ovisnosti, pa čak i onih od opojnih droga…
 
 
Ipak, neosporne je da zob ima dobre efekte na zdravlje. Kako prenosi Coolinarika, zdjela zobenih mekinja izvrstan je  način da se započne dan, posebno ako bolujete od srčanih bolesti i dijabetesa ili želite spriječiti ta oboljenja.

Zob kao dio prehrane s niskim udjelom masti, visokim udjelom vlakana i redovnom tjelovježbom može biti vrlo efikasna u borbi protiv holesterola jer sadrži niz vrlo ljekovitih tvar, navodi isti izvor.

Zob, osim toga, sadrži i jedinstvene antioksidante avenantramide, a topljiva vlakna zobi imaju sposobnost aktiviranja bijelih krvnih ćelijaa i potiču imunološki sistem te na taj način pomažu u reakcijama protiv infekcija u tijelu.

Konzumiranjem zobi izbjegavaju se drastične promjene u nivou šećera u krvi koji se polagano otpušta i tijekom dužeg vremenskog perioda. Održavanje stabilne razine šećera i inzulina vrlo je važno kod dijabetesa.

Nadalje, redovitim se uzimanjem zobi mogu ublažiti upalni procesi u zglobovima i vezivnom tkivu, a zubi zaštititi od karijesa. Sluz od zobi pripremljena kao supa ili kaša nezamjenjiva je dijetalna hrana za bolesnike koji se oporavljaju od operacije želuca i crijeva, čira na želucu, žutice te bolesti pluća i grla, žučne kesice, bubrega, krvotoka i šećerne bolesti.

Zob je odličan izvor ugljikohidrata koji pomaže sportistma u izdržljivosti jer povoljno djeluje na metabolizam 45 minuta do 1 sat nakon obroka.

Iako se smatra da oboljeli od glutenske enteropatije, poznate i kao celijakija, moraju cijeli život izbjegavati gluten kojeg sadrži pšenica, ječam, raž i zob, nedavne studije, od kojih je jedna trajala godinu dana i obuhvatila 116 djece u 8 kliničkih bolnica, pokazuju da neke odrasle osobe i djeca s ovom bolesti mogu dobro podnijeti zob bez obzira na malu količinu glutena kojeg sadrži.

Nema komentara:

Objavi komentar

 
Pokreće Blogger.

Sample Text

Followers