Social Icons

Featured Posts

Vitamini za kosu

ponedjeljak, 2. lipnja 2014.


Kosa je najljepši ukras gotovo svake žene, stoga joj mnoge poklanjaju posebnu pažnju, brigu i skrb. Kosa je građena od keratina, najjačeg proteina koji je pak sastavljen od aminokiselina koje znatno  utječu na izgled i strukturu kose.

Normalni životni vijek trajanja jedne vlasi je oko 3 godine, tijekom kojih se postotak aminokiselina smanji za drastičnih 50%, no problem je u tome što one ne nestaju ravnomjerno, a nestaju upravo one koje su odgovorne za čvrstoću kose.

Svatko od nas dnevno gubi 50-80 vlasi, stoga mnoge osobe uzimaju vitamine za kosu koji joj daju dodatni sjaj, čvrstoću i gustoću. Vitamini koje možete uzimati su vitamin A za sjaj i punoću kose; vitamin B5 koji pospješuje rast kose i pigmentaciju; vitamin H koji popravlja strukturu vlasi, ubrzava rast i pigmentaciju, sprečava pucanje i cvjetanje kose; vitamin E preporuča se za obnovu strukture vlasi i regeneraciju. Od svih vrsta vitamina B za kosu, daleko je najvažniji biotin, oblik vitamina B koji služi za sprečavanje ispadanja kose te potiče njezin rast, zbog čega se preporučama pacijentima nakon  kemoterapijama. Ako ga ne želite uzimati u pilulama, mnogo ga ima u blitvi, brokuli, siru, soji.

Za brži rast kose dobri su ružmarin i hmelj koji je prirodni balzam za mekšu kosu. Lavanda pak može povećati sjaj vaše kose. Bakar, željezo, jod, mangan i magnezij minerali su važni za cirkulaciju i opskrbu krvi kisikom. Vitamini za kosu uzimaju se u sljedećim slučajevima: ako vam kosa pojačano ispada ili ako imate probleme s kosom i noktima uzrokovanih nedostatkom nekog vitamina, minerala i bjelančevina.
Gusta, lijepa, zdrava i sjajna kosa nešto za čime žude žene jer ju žele imati, a muškarci jer ju žele opipati, pomirisati. Činjenica je kako je ona odraz našeg zdravlja i prehrane, stoga ju vrlo lako može imati baš svatko! Ljepota, naime, dolazi iznutra. Prema potrebi, možete napraviti i piling kose, predtretman koji poboljšava strukturu vlasi, omekšava ju i daje joj dodatni sjaj.

Ako je potrebno, kako bi odredili koji su vam vitamini potrebni za bolju kosu, u apotekama možete obaviti testiranje vlasišta i kose i odrediti njihov tip. Kosu oštećenog vlasišta štetno je bojati, a preporučuju se samo prirodne boje jer one njeguju i ne oštećuju kosu.


izvor:savjetnica.com

Nema komentara:

Objavi komentar

 
Pokreće Blogger.

Sample Text

Followers